Benjamín Murúa Arquitectos Tarafından Tasarlanan Şili’de Bir Yer Altı Spor Merkezi

Şili'deki Atacama Çölünde yer alan yer altı spor merkezinin üstünü, dikkat çekici bir beton kubbe örtüyor. Benjamín Murúa Arquitectos tarafından planlanan bu merkezde, çölün sert iklim koşullarına uyum sağlayan konforlu spor alanları bulunuyor.

Fotoğraflar: Cristóbal Correa

Spor tesisi, uzay çalışmalarına adanmış bir araştırma kompleksi olan Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) Gözlemevi kampüsünde yer alıyor.

And Dağları ile çevrili bölge, şiddetli rüzgarlara, kum fırtınalarına, kar yağışlarına, yüksek radyasyona ve sıcak hava dalgalarına maruz kalıyor. Buna karşılık  mimarlık ofisi, kompleksin tasarımını, çevredeki zorlu iklim koşullarını dikkate alarak gerçekleştirmiş.

Değişken hava koşullarına uyum sağlamak için stüdyo, oval formlu spor sahasını ve yer altındaki tesisleri kaplayan aerodinamik bir kubbe oluşturmuş.

Eğimli çatı, PVC ve karbon fiber filamentlerden oluşan çift katmanlı membrandan yapılmış. Yarı saydam malzeme, güneş ışınımı yardımıyla mekanı aydınlatırken, iç mekanı doğrudan gelen güneş ışınlarından koruyor.

Yapıştırılmış lamine ahşaptan (glulam) kirişler, yapının gerekli eğriselliğini desteklerken aynı zamanda ışığın girmesi için boşluklar oluşturuyor.

Kubbenin altında yer alan spor kompleksi, zemin kotundan 4,5 metre aşağıda, 965 metrekarelik alana sahip. Tesiste kapalı basketbol, futbol ve voleybol sahasının yanı sıra soyunma odaları, spor salonları bulunuyor.

Yer altında olması tesisin jeotermal enerjinin kullanımına izin veriyor ve ayrıca alanı yukarıdaki zorlu hava koşullarından koruyor. Aynı zamanda bu durum aktif soğutma ve ısıtma sistemlerine olan ihtiyacı azaltıyor.

Merkezdeki kortun daha kıvrımlı ucuna doğru, bir spor salonu alanı ayrılıyor ve korta bakan tavana uzanan pencerelerle mekanlar aydınlatılıyor.

Aynı uçtaki diğer bir koridor ise soyunma odaları, tuvaletler ve malzeme odası gibi yardımcı mekanlara götürüyor.

Spor kompleksinin girişi, zemin seviyesinde kubbeli çatı örtüsüne doğru uzanan betonarme bir kütledir. Kütlenin oluşturduğu eğimli girişin yanı sıra asansör ile alana erişmek de mümkün kılınmış.

Spor tesisi, dünyanın en büyük radyo teleskopuna ev sahipliği yapan ALMA Gözlemevi’nin konut kampüsünde yer alıyor. Bu nedenler tesis, gözlemevi kampüsünde yaşayan çalışanların yaşam koşullarını iyileştirmek için hizmet vermiş olacak.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın