Benthem Crouwel Architects’ten Çağdaş Bir Ahşap Yapı

Benthem Crouwel Architects, Amsterdam'daki DW02 Lighthouse projesinde bir ofis kulesini bölgenin endüstriyel mirasıyla uyumlu bir şekilde yeniledi.

Amsterdam’ın Sloterdijk bölgesinde yer alan District West, eski bir ofis bölgesinin canlı bir kentsel alana dönüştürülmesiyle büyük bir yenilemeye giriyor. Otoyollar ve tren istasyonları gibi büyük ulaşım merkezlerinin yakınında konumlanan bu yenileme projesinin, sürdürülebilirliği vurgulayarak 100.000 metrekareden fazla ofis ve diğer kullanım alanlarını içermesi amaçlanıyor.

Bu yenileme girişimi, mevcut binaların ve altyapının yenilenmesini, bölgeye çevre dostu özelliklerin entegre edilmesini ve karma kullanımlı bir çevrenin oluşturulmasını içeriyor. Bölgenin endüstriyel mirasını korunurken bir yandan da yeşil alanlar ve yenilikçi mimari ile bu miras zenginleştiriliyor. Akıllı, modüler tasarımlar ve ahşap gibi sürdürülebilir malzemeler kullanılarak inşa edilmesi planlanan bölgenin, davetkar kamusal alanlara da sahip olması amaçlanıyor.

Benthem Crouwel Architects, bu iddialı yenileme projesinin masterplanını hazırladı. Yakın zamanda masterplanın ilk aşaması olan 15.700 metrekarelik ofis kulesi olan DW02 Lighthouse projesi tamamlandı.

Binanın cephesi, District West’in endüstriyel estetiğiyle ve çetin karakteriyle uyumlu olarak, fonksiyonel bir ızgara kullanıyor ve cephe elemanları arasında kademeli teraslar bulunuyor. Cephenin statik ve sağlam görünümünün aksine yeni eklenen bina tamamen ahşaptan yapılmış olup sürdürülebilirlik temasına atıfta bulunuyor.

Geniş cephe açıklıkları ise iç mekana bol miktarda gün ışığı sağlıyor ve ahşap malzeme ile davetkar ve sıcak iç mekanlar yaratılıyor. Yeni ana giriş ise üst katlara erişim sağlayan heykelsi bir merdivenin bulunduğu geniş bir atriyuma açılıyor.

Ahşap seçimi, projenin dayanıklılık ve sürdürülebilirlik temalarını vurgulamakta olup, binanın ekolojik ayak izini önemli ölçüde azaltıyor. Ek olarak, diğer sürdürülebilir özelliklerin arasında yeniden kullanıma uygun olarak tamamen sökülebilir bir yapı sistemi, çimento yerine taş döşeme ve enerji israfını en aza indirmek için WKO sistemi (Heat Cold Storage) bulunuyor. Ayrıca, çatılar, teraslar ve çevre alanlarda yeşillendirme yaparak kullanıcı refahını artırmak, biyoçeşitliliği teşvik etmek ve iklim uyumunu sağlamak de projenin odak noktalarından.

Etiketler

Bir yanıt yazın