Beşçeşmeler’e Edebiyatla Yaklaşmak

Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi +10 İstanbul Araştırma çalıştaylarından "Kenti yazıyla düşünmek" çalıştayında öğrenciler, Maltepe Beşçeşmeler Bölgesi’ndeki mevcut durumu, değişimleri ve kentteki değişimler karşısında kişisel konumlarını yazıyla araştırdılar.

Çalıştay yürütücüsü Dr. Özlem Bahadır, bir metin üretmenin, öğrenciler için konunun içinde kalmayı kolaylaştırdığını, öğrencileri daha ilgi çekici ve kişisel yerden dahil ettiğini söylüyor.

Öğrencilerin 2 haftalık atölyede yazdıkları deneme, gezi notu ve kurgu türündeki yazılarla beliren “kentsel hafıza”, “gündelik hayat”, “sınır”, “mahalle” ve “değişim” gibi kavramlar ışığında Beşçeşmeler’in kendine özgü niteliklerini kaybetmeden değişebilirliği tartışıldı.

Bölgenin kentsel bellekteki özel yerinin anlaşılır ve aktarılır olmasını sağlayacak projeler geliştirilebileceği ve sanatın merkezde korunduğu, daha fazla etkileşime açık bir nitelikte yerinde dönüşüm & canlandırma projelerin geliştirilip uygulanması önerildi. Farklı sentezlere dair önemli bir potansiyel taşıyan bu bölgenin, buna elverişli kültürel iklimi, nadir bulunur bir imkan olarak atölye boyunca sıklıkla vurgulandı.

Foto-kolaj: İmlanur Koç
*Öğrencilerin edebiyat eseri – karakteri seçimlerinden hazırlanmıştır: 1. Ayn Rand, Hayatın Kaynağı; 2. Hundred, Octavia; 3. Küçük Kadınlar, Jo; 4. Halide Edip, Yeni Yuran; 5. Şimşek Hırsızı, Luke C.; 6. Kafka, Dönüşüm; 7.  How I Met Your Mother, Ted.

Atölye ile ilgili detaylı bilgi için:

https://www.ozyegin.edu.tr/pdfviewer/kenti-yaziyla-dusunmek.php

https://www.ozyegin.edu.tr/sites/default/files/upload/arastirma-staji.pdf

Etiketler

Bir yanıt yazın