TÇMB ve BETONART Dergisi tarafından bu yıl 13. kez düzenlenen 2014 Betonart Mimarlık Yaz Okulu 12-23 Ağustos tarihleri arasında Afyon'da 'Bağlantı' teması ile yapıldı.
Küratörlüğünü SANALarc’ın üstlendiği yaz okulu 15 farklı üniversiteden 22 öğrencinin katılımı ile Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin ev sahipliğinde AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampusü’nde gerçekleştirildi. Ferhan Yalçın’ın koordinatörlüğünde, Ali Kemal Terlemez, Orkun Beydağı ve Ozan Önder Özener moderatörlüğündeki yaz okulunda katılımcılar on bir gün boyunca yoğun bir şekilde çalıştı.
Bağlantı temasını farklı açılardan ele alan katılımcılar bireysel ve grup çalışmalarının ardından Mühendislik Fakültesi ile inşaatı süren yemekhane binası arasındaki arsada kampus içinde fiziksel ve sosyal bir bağlantı oluşturma amacı taşıyan bir kamusal alan düzenlemesi yaptı.
Süreçte inovatifliği vurgulayan ve atölyeyi bu doğrultuda kurgulayan SANALarc ve moderatörler yaz okulu boyunca sponsorlar Fibrobeton, Çimsa ve TAG Platformun da desteğiyle katılımcılara doğrusal olmayan, deneme yanılma ile ilerleyen, çözüm odaklı bir atölye imkânı sundular.
Moderatörlerden Orkun Beydağı katılımcıları kurallı tasarım, algoritmik tasarım programı Grasshopper ve yüzey tasarımı programı Rhino hakkında bilgilendirdi.
Çimsa’dan Tuğhan Delibaş çimentonun inovatif kullanımlarına dair, Fibrobeton’dan Beni Kohen de Fibrobeton’un uygulama alanları, kalıp teknolojisi vb. üzerine detaylı sunumlar yaptılar ve öğrencilerin betona ve çimentoya dair sorularını yanıtladılar. Çimsa Ar-Ge ekibinden Erol Güldoğan ve Can Çetin de süreç boyunca sahada öğrencilerle birlikte bulunup öğrencilere uygulamada ve çimentoya dair akıllarına gelen her soruda yardımcı oldular.
12 günlük yoğun bir çalışmanın ardından tasarım ve uygulama arasındaki ilişkiyi küçük bir şantiye ölçeğinde deneyimleyen katılımcılar modelleme, maket, eskiz, yerinde deneme (mockup) gibi yöntemlerle tasarımlarını geliştirdiler ve Fibrobeton tarafından Betonart Mimarlık Yaz Okulu için özel olarak hazırlanan kalıplara Çimsa Süper Beyaz Çimento ile hazırlanan betonun dökülmesi, beton modüllerin oluşturulması, oluşturulan modüllerin birleştirilmesi ve yerleştirilmesi gibi uygulamanın her aşamasında yer aldılar.
Betonart Mimarlık Yaz Okulu’nda gün gün neler yapıldığını BETONART sitesinden blogdan görebilir, Instagram, Twitter ve Facebook hesaplarından da Betonart2014’ü takip edebilirsiniz.