Betonart’ın Sonbahar Sayısı Savaş Sonrası İtalyan Mimarlığı’na Odaklanıyor

Betonart'ın yeni çıkan sonbahar sayısı 2. Dünya Savaşı sonrası İtalya Mimarlığı'na kısa bir bakış atıyor.

Dosya editörlüğünü Tomris Akın’ın üstlendiği dosyaya İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nde Çağdaş İtalyan Mimarlığı ve Tasarımı üzerine dersler veren Yard. Doç. Dr. Luca Orlandi ile, bu dönem İtalyan mimarlık dünyasına özel bir ilgisi ve arşivi olduğunu bildiğimiz mimar Şevki Pekin yazıları ile katkıda bulundular.

Luca Orlandi, dönemin siyasi gelişmeleri ve mimarlık ortamının bu gelişmeler ile nasıl hareket ettiğini; dönemin öne çıkan yapıları, mimarları, yayınları ve organizasyonları üzerinden genel bir çerçeve çizerek anlattı. Tomris Akın, Milano’da 1950’lerde tasarlanmış Pirelli ve Velasca Kuleleri’nin karşılaştırmalı okuması ile uluslararası üslup ile “İtalyan” modernizmi arasındaki gerilim ortaya koymaya çalıştı. Şevki Pekin ise İtalya’ya ilişkin kişisel yolculuğunu, özellikle savaş sonrası Floransa’sına olan ilgisini, bizlere etkilendiği resimleri, yapıları ve mimari kişilikleri tanıtarak aktardı.

Dosya konusu seçim nedenleri arasında, yeni kurulmuş cumhuriyetin ve savaştan hasar görmüş kentlerin kurulumunda mimarların oynadığı aktif rol, politik olmaktan çekinmeyen mimar söylemi, bugünün mimarlık dünyasında bile son derece etkili olan Domus, Casabella gibi dergilerin bu söylem ile ilişkisinin yanında, uluslararası anlamda yaygın bir biçimsel benzerlik üretmeye dönüşmüş modernist söylemin alternatifini üretmeye çalışan dönem mimarlarının son derece nitelikli mimarlık faaliyetleri geliyor.

Betonart’ın bu sayısında ayrıca farklı coğrafyalardan dört farklı projeye yer veriliyor. Projelerden biri Roseta Vaz Monteiro Arquitectos’un imzasını taşıyan Senhora da Boa Nova. Derya Karadağ’ın proje müellifleriyle yaptığı ropörtajla yapı kompleksinin tasarım ve uygulama süreçleri irdeleniyor. Proje bölümünde yer verilen bir diğer proje ise, Christophe Gulizzi’nin tasarımı olan lise ek yapısı. Prag’da, Mimar Peter Burian’ın tasarımı olan çok işlevli apartman projesi ve Tahran’da Arsh Design Studio tarafından tasarlanan ofis yapısı, derginin güz sayısında yer alan diğer projeler.

Derginin öncüler bölümü ise, Giancarlo de Carlo’ya ayrıldı. Bu bölümde Luca Molinari tarafından yazılan metnin çevirisine yer verildi. Gündem bölümünde Pınar Gökbayrak ve Yadigar Esen, Depo İstanbul’da “kısa bakış uzun bakış” adlı bir sergi açan Knut Asdam ile filmleri, kamusal mekân ve mimarlık üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Fokus bölümünde, bu yıl onuncusu gerçekleşen Betonart Yaz Okulu yer alıyor. Çanakkale’nin Üvecik köyünde, Can Kaya’nın küratörlüğünde gerçekleşen yaz okulunun teması “yeri tasarlamak”. Mekândışında ise, Butong adlı yarısaydam beton paneller üreten firmanın iki yeni mekân enstalasyonu inceleniyor.

BETONART’a seçkin kitabevlerinden ulaşılabilir veya www.pab.com.tr/betonart websitesinden abone olunabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın