Beyoğlu Belediyesi, belediyenin tarihi binasında süren inşaat ile ilgili basın açıklaması gönderdi.
10 Ocak 2013 tarihinde yayınlanan, Beyoğlu Belediyesi binasında süren inşaat konusundaki endişelerimizi dile getirdiğimiz “Beyoğlu Belediyesi’nin Tarihi Binasına Neler Oluyor?” başlıklı haberimiz üzerine Beyoğlu Belediyesi’nden açıklama geldi. Tarihi ana binanın Anıtlar Kurulu’ndan onaylanan bir proje ile restore edildiğini belirten açıklama metni şu şekilde:
Günümüzde Şişhane Meydanı, Beyoğlu ilçesi, 282 Ada, 1 parselde yer alan ve 1879-1883 yılları arasında İtalyan kökenli mimar Giovanni Battista BARBORİNİ tarafından inşa edilen Altıncı Daire-i Belediye / Beyoğlu Belediye Başkanlığı binası Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk belediye binası olma özelliğini taşımaktadır. Tanzimat döneminde, Batı’dan esinlenilerek çağdaş kent anlayışı doğrultusunda Galata-Beyoğlu bölgesine hizmet götüren ve Altıncı Daire-i Belediye adıyla bilinen belediyecilik eylemlerini bünyesinde barındıran bina Neoklasik anlayışta düzenlenmiş cephe kurgusu ile dikkat çekmektedir. Geniş kat silmeleri, saçaklar, köşe plastrları, pencere balustrad (korkuluk) ve frontonları (alınlık) ile dönemin mimari anlayışına örnek oluşturur. Zemin katta aksiyal bir giriş holü ve giriş aksına dik gelişen koridor sistemi ve bu koridor üzerinde yer alan, ofis olarak işlev gören odalar kat planlarını oluşturur. Giriş aksının tam karşısında düşey ulaşımı sağlayan merdiven bulunmaktadır.
Binada zaman içerisinde ortaya çıkan gereksinimler doğrultusunda ahşap olan döşemelerin betonarmeye çevrilmesi ve ara kat ilaveleri gibi müdahaleler söz konusu olmuş, bu müdahaleler sonucunda bina özgün mimari karakterini belli ölçüde kaybetmiştir. Seksenli yılların başında önemli bir tadilat geçiren binada mevcut çatı katı, çatının yükseltilmesi ile normal kata dönüştürülmüş, bu uygulama sırasında çatı katı cephesi geriye çekilerek şevli bir görünüm kazandırılmıştır. Bu uygulamalar sonucunda duvar ve tavanlarda bulunması olası iç mekân süslemeleri tamamen yok olmuştur.
Günümüzde binanın özgün karakterini kaybetmesi ve çağdaş gereksinimlere cevap verememesi nedeniyle kapsamlı bir koruma-onarım uygulamasına ihtiyaç duyulmuş ve hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, İstanbul I Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 31.10.2012 tarih, 411 sayılı kararıyla onaylanarak projeler doğrultusunda koruma uygulamalarına başlanmıştır.
Koruma uygulamasında öncelikle yapının niteliksiz eklerden ayıklanması hedeflenmiş, bu doğrultuda tüm ara katlar ve özgün olmayan mekân bölünmeleri kaldırılmıştır. Sadece betonarme kaset döşemelerin yapıdan uzaklaştırılması yapı statiği açısından sakıncalı bulunmuş, bu nedenle döşemelere dokunulmamış, zemin kat tonoz döşemeleri ise güçlendirilerek korunmuştur. Düşey ulaşım amaçlı çift asansör kullanımı öngörülmüş, mevcut merdiven ise yenilenmiştir. Cephe koruma uygulamaları malzeme bazında yürütülmekte, çatlak onarımları gerçekleştirilmekte ve imitasyon cephe mimari elemanları özgün malzeme kullanılarak yenilenmektedir. Binanın arka cephesinde yer alan ve arka set duvarına dayanak oluşturan sarnıç yapısı ise sanat galerisi olarak işlevlendirilmiş, ayrıca sarnıç ile bina arasında bulunan mekânda çelik ve cam kullanılarak çok amaçlı, çağdaş bir ek oluşturulması hedeflenmiştir.
Tanzimat döneminde çağdaş kent anlayışı doğrultusunda Galata-Beyoğlu Bölgesi’ne hizmet götürmesi amaçlanan bu binada, günümüzde de gene aynı anlayış çerçevesi içerisinde Beyoğlu Bölgesi’ne yakışır bir hizmet sunması anlayışı kapsamında koruma uygulaması gerçekleştirilmektedir.