Venedik Mimarlık Bienali'nden gerek sergide yer alan projeler, gerekse pavyonlar arasından Arkitera olarak bir seçki yapmaya karar verdik.
29 Ağustos’ta açılan Venedik Mimarlık Bienali 25 Kasım’a kadar devam ediyor. Bienal’deki sergilerin tümünü gezmek ciddi anlamda emek ve zaman gerektiriyor. Bienal alanında bulunduğumuz süre zarfında gözümüze çarpan, bize farklı gelenlerden bir seçki hazırladık.
Rusya Pavyonu
Sergei Tchoban ve Sergey Kuznetsov tasarlanan sergi Altın Aslan Ödülü’nde mansiyon kazandı. Pavyonu ziyarete gelen kişiler ellerine verilen iPad’ler ile duvardaki QR Code’lardan Skolkovo projesi hakkında detaylı bilgi edinebiliyorlar.
Arum
Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan Arum, Arsenale’deki gerek ölçek gerekse malzeme açısından en heybetli enstalasyonlardan bir tanesiydi.
Anupama Kundoo’nun evi
Bir yanda teknolojik Arum bir yanda da Anupama Kundoo’nun Wall House’u. 2000 yılında Hindistan’da inşa edilen evin aynısı Venedik Mimarlık Bienali için yeniden inşa edildi. Yapımında Queensland Üniversitesi öğrencileri, Hintli el sanatçıları ve İtalyan ustalar bir arada çalıştı.
Architecture Magazines: Playgorunds and Battle Grounds
Steve Parnell, mimarlık dünyasının en uzun soluklu yayınlarından dördü olan Domus, Casabella, Architectural Review ve Architectural Design’ın arşivlerinden bir okuma odası oluşturmuş.
Spain mon amour
Fotoğraf: Luis Fernández Galiano
İspanya’daki ekonomik krize, yüksek işsizlik oranına gönderme yapan Spain mon amour ekibi beyaz kıyafetleri, beyaz maskeleri ve ellerinde beyaz proje maketleri ile Arsenale’de ziyaretçileri karşıladı.
Çevre sorunları, ekonomik krizler, işsizlik her zaman olumsuz konuların yanında eğlenceli işler de yok değildi.
Brezilya Pavyonu’ndaki hamaklar,
İspanya Pavyonu’ndaki trombolin,
İrlanda Pavyonu’ndaki ahşap tahterevalli,
40.000 Hours
Giardini’deki ana pavyonda yer alan 40.000 Hours isimli çalışma dünyanın dört bir yanındaki mimarlık okullarından öğrencilerin maketlerine yer veriyor. Başlık ise maketlerin yapımına harcanan süreye, emeğe vurgu yapıyor.
Hans Kollhoff
Hans Kollhoff’un Rönesans Dönemi’nin mimari dilini incelediği çalışması.
İsrail Pavyonu
Amerika-İsrail siyasi ilişkilerini ele alan serginin temasını şu cümle gayet güzel özetliyor “Israel is the largest American aircraft carrier in the world that cannot be sunk… and is located in a critical region for American national security.”
Unconscious Places
Gerek Arsenale’de gerekse Giardini’deki ana pavyonda Thomas Struth’un Unconscious Places başlıklı fotoğraflarına sıkça rastladık.
Danimarka Pavyonu
Danimarka, Grönland benim diyor başka bir şey demiyor.
Copycat
Cino Zucchi’nin Copycat projesi aynı zamanda Altın Aslan Ödülü’nde mansiyon kazandı.
Dialogue in Details
Toshiko Mori Architects’in, Dialogue in Details başlıklı çalışmasında Marcel Breuer, Philip Johnson, Frank Lloyd Wright, Paul Rudolph ve Ludwig Mies van der Rohe gibi mimarlık tarihinin önemli isimlerinin projeleri orijinal detay çizimleri ve çizimlerin büyük ölçekli maketleri ile yer alıyor. Bu haliyle proje adeta bir yapı dersi veriyor.
Japonya Pavyonu
Fotoğraf: Patricia Parinejad
Toyo Ito tarafından tasarlanan Japonya Pavyonu, Bienal’in en iyilerinden ama en sıkışık pavyonlarından biriydi. Pavyondaki serginin iyi olduğunu sadece bizler değil, Altın Aslan Ödülü’nün jürisi de düşünmüş olacak ki “En İyi Ulusal Katılım” ödülünü vermekte çekince görmediler.
Almanya Pavyonu
Fotoğraf: Nico Saieh
Almanya Pavyonu’nun teması “Reduce, Reuse, Recycle”dı.
Kıbrıs Pavyonu
Turizm temasını ele alan, zemini kum ile kaplı Kıbrıs Pavyonu.