BIG, Bhutan Krallığı’nda Şehir Tasarlıyor

Bhutan Gelephu'da inşa edilecek "Mindfulness City" projesi, krallığın kültürü, mutluluk endeksi ve manevi mirasıyla uyumlu bir biçimde tasarlanmış, yeşil teknoloji ve ekonomik fırsatları bir araya getiren büyük çaplı bir şehir vizyonunu temsil ediyor.

Kral Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, 116. National Day konuşmasında 30.000 kişilik bir dinleyici kitlesine dünyanın ilk karbon-negatif ülkesi olan Bhutan’da yeni bir ekonomik merkez vizyonunu sundu.

Güney Butan’daki Gelephu kasabasında yer alan ve BIG, Arup ve Cistri tarafından hazırlanan 1000+ km²lik “Mindfulness City” (Farkındalık Şehri) başlıklı masterplan, Butan kültürü, Gross National Happiness endeksi (GNH) ilkeleri ve ülkenin güçlü manevi mirasından besleniyor.

Hindistan-Bhutan sınırında yer alan geleceğin Gelephu Special Administration Region, ülkenin gelecekteki büyümesinin temelini atmak ve yeşil teknoloji, eğitim ve altyapı yatırımları yoluyla vatandaşları için ekonomik fırsatlar yaratmak için Güney ve Güneydoğu Asya’ya olan konumu ve bağlantısından yararlanacak.

BIG’in Peyzaj ve Kentsel Tasarım Ekibi tarafından tasarlanan masterplan, yeni bir uluslararası havaalanı, demiryolu bağlantıları, bir hidroelektrik barajı, kamusal alanlar ve Gross National Happiness (GNH)’ın dokuz alanına dayanan yerel bina tipolojileri için bir dil içeriyor: Psikolojik Refah, Sağlık, Eğitim, Yaşam Standartları, Zaman Kullanımı, Ekolojik Çeşitlilik ve Esneklik, İyi Yönetişim, Kültürel Çeşitlilik ve Esneklik ve Toplumsal Canlılık.

Dağlar, ormanlar ve nehirler arasında yer alan Bhutan, ülkenin %70’inin ormanlarla kaplı olmasıyla dünyadaki son biyoçeşitlilik noktalarından biri olarak öne çıkıyor.

Mindfulness City, birbiriyle bağlantılı ekosistemler ve alandan geçen 35 nehir ve derenin akışıyla şekillenen canlı mahallelerden oluşan canlı bir desen olarak ortaya çıkarak ülkenin bol biyolojik çeşitliliğini artırmayı amaçlıyor.

Ortaya çıkan şerit şeklindeki mahalleler çeltik tarlalarını andırırken tepelerden vadiye doğru inen kentsel teraslar oluşturuyor.

Kentin yoğunluğu, kırsal ve rekreasyonel dağlık bölgelerden kentsel ve yoğun alçak bölgelere doğru artıyor.

Gelephu’nun doğal unsurları ve mevcut altyapısı, tarımı ve kamu hizmetleri doğal olarak 1000+ km²’lik alanda on bir farklı mahalle yaratıyor.

On bir mahallenin her biri Mandala ilkelerine göre tasarlanmış. Merkezi bir kamusal alan etrafında simetrik olarak düzenlenmiş bir dizi tekrar eden tipoloji ile tanımlanmış, kuzeyde manzaraya dağılmış küçük binalardan güneyde kentsel bir ortamda daha büyük ayak izlerine kadar kademeli bir yoğunluk geçişi yaratılmış.

Mevcut ve gelecekteki gelişmeleri muson mevsimindeki sel baskınlarına karşı korumak için, alanın nehirleri ve kolları boyunca kuzeyden güneye uzanan çeltik tarlaları kurulacak.

Bunlar ayrıca yerel flora ve fauna için biyoçeşitlilik koridorları olarak işlev görecek ve fillerin ve diğer vahşi yaşamın göç yollarını rahatsız etmeden bırakacak.

Nehirler tarafından bölünen şehirdeki mahalleler üç ana hareketlilik bağlantısıyla birbirine bağlanıyor.

Köprülerin her biri şehirdeki kilit noktalara ev sahipliği yaparak; kültür, ruh sağlığı, tıp, eğitim, tarım ve geleneksel el işleri gibi farklı alanlarda özel bir vurgu yapıyor.

Bir hidroelektrik barajı olan son köprü, şehrin batı sınırında, manzara noktaları, meditasyon yürüyüşleri için merdivenler ve bir tapınak sunan basamaklı bir istinat duvarı ile inşa edilecek.

Ziyaretçiler, insan yapımı uçurumun kenarında yer alan ziyaretçi merkezine ve tapınağa sayısız ayrı rota boyunca çıkılıp inilebiliyor.

Geçirgen malzemelerle döşenmiş sokaklar, yağmur suyunun kanalizasyon sistemi yerine toprağa sızmasına izin vererek esneklik sağlıyor.

Yeni binalarda ahşap, taş ve bambu gibi yerel malzemeler kullanılacak ve rabsel, kornişler, süslemeler ve çatı peyzajları gibi yerel motiflerden esinlenilmiş.

“Bhutan’ın başkalarına ve doğaya saygı ve şefkat kültüründen esinlenen Mindfulness City, flora ve faunanın yanı sıra insanları ve fikirleri birbirine bağlayan bir kentsel gelişim yoluyla ekolojik sistemleri geliştirmek üzere tasarlanmış. İnsanlığın doğayla olan ayrılmaz bağının bir kanıtı ve Dünya üzerinde sürdürülebilir bir insan varlığının nasıl inşa edileceğine dair küresel bir örnek haline geliyor.”

“Su yollarıyla şekillenen Gelephu, doğayı ve insanları, geçmişi ve geleceği, yerel ve küresel olanı birbirine bağlayan bir köprüler ülkesi haline geliyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın