Başkentin en büyük stadyumunun yerine AVM inşa edilebilmesi için yapılan imar planı değişikliğine karşı açılan davada bilirkişi stadın korunmasını istedi.
Ankara ‘da Cebeci İnönü Stadyumu’nun yerine AVM-Rezidans inşa edilebilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı imar planı değişikliğine TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi dava açtı. Ankara 6. İdare Mahkemesi Başkanlığı’na 1 Eylül’de sunulan raporda bilirkişi, başkentin en büyük stadyumunun yerinde korunması gerektiğini savunarak plan değişikliğinin kamu yararına aykırı olduğu yönünde görüş bildirdi.
Bilirkişi, stadın zaten son derece yoğun bir yapılaşma olan bir mahalledeki nadir açık alanlardan olduğunu, mahallenin buraya yapılacak bir AVM-Rezidansın getireceği ek nüfusu ve trafik yükünü kaldıramayacağını belirtti. Bilirkişinin bir diğer itirazı da imar planında 46.852 metrekare yüz ölçümlü arsaya ne yapılacağının ucunun açık bırakılması oldu. Plan notlarına göre stat arsasına AVM, rezidans, otel, lokanta, özel okul, özel yurt, özel sağlık tesisi veya banka yapılabilecek. Dava konusu planda, stadyumun yerine yapılacak inşaatın yüksekliği de serbest bırakılmış.
TOKİ, mahkemeye sunduğu savunmada stadın “gürültü ve görüntü kirliliği” yarattığını, “beton kütlesi ve sadece çim sahası olan bir alanın kentin sosyal donatı alanı olarak değerlendirilemeyeceğini” öne sürdü. Bilirkişiye göreyse esas beton kütlesini buraya yapılacak inşaat oluşturacak. İmar planı değişikliğiyle stat arsasına 2 emsal (toplam inşaat alanını belirleyen katsayı) verilmiş. Koltuksuz 37 bin kapasiteli stadın “kentin nefes aldığı nadir açık alanlardan birisini oluşturduğunu” belirten bilirkişi, “belirlenen yapı yoğunluğu ile serbest yükseklikte inşa edilecek yapının çevredeki yaşam ve çalışma alanlarında güneş ışığını, ısınmayı, manzara koşullarını etkilemesi kaçınılmazdır” dedi.
TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, savunmalarında “ülke genelinde yapılacak yeni stadyum alanlarının yapım maliyetlerinin karşılanması maksadıyla mevcut stadyum alanlarının gelir getirici kullanımlarla planlanmasının öngörüldüğünü” ve Etimesgut ilçesinde 40 bin seyirci kapasiteli yeni bir stat yapılmak üzere hazırlıkların devam ettiğini belirtti. Bilirkişi, bu savunmaya cevaben Etimesgut’ta yapılması planlanan yeni stadın Cebeci İnönü Stadı’na kuş uçuşu 21 kilometre uzaklıkta olduğunu ve İnönü Stadı’nın yıkılması durumunda “yörede yaşayanların sahip oldukları bir toplumsal hizmetten yoksun kalacaklarını” öne sürerek “hem semt hem kent bütününe hizmet veren, içinde halen çeşitli sporların antrenman ve müsabakalarının yapıldığı bu tesisin yerine aynı bölgede eşdeğer bir tesis önerilmediği için dava konusu plan değişiklikleri planlama mevzuatı ve kamu yararına uygun bulunmamıştır” dedi.
Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Deniz Kimyon, dava konusu imar planlarının mahkemece iptal edileceğini öngören bakanlığın projeye devam edebilmek için yeni iki plan daha geçirdiğini söyledi. Dava konusu plan Haziran 2013’te onaylanmıştı. Bakanlık bu planın dava edilmesinin akabinde Ekim 2013’te ve Şubat 2014’te iki yeni plan değişikliği onayladı. Kimyon, “İptali ile sonuçlanması muhtemel planlarda, aynı içerikli planların tekrar tekrar onaylanması yargı kararlarını atlatmak üzere izlenen, planlama hukuna aykırı bir taktik. Bu taktiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi özellikle büyük rantın oluştuğu alanlarda sıkça uygulamakta” diye konuştu.
1957’den beri Ankara’nın imar planlarında bu alan stat olarak gözüküyor. 2007’de onanan ve hala geçerli olan Başkent Ankara Nazım İmar Planı’nda da stat “kentsel park” ve “açık ve yeşil alanlar” başlıkları altında yer alıyor. Plan değişikliğiyle burası park statüsünden çıkartılarak “Merkezi İş Alanı”na alınmış. Yoğun yapılaşmaya izin verilen “Merkezi İş Alanları”nın İstanbul’daki karşılığı, gökdelenleriyle ünlü Büyükdere-Maslak aksı…
1967’de inşa edildikten sonra binlerce spor müsabakasına ev sahipliği yapan Cebeci İnönü Stadı’nın mevcut kiracıları Sportoto 3. Lig’de Hacettepe ve Ankara Demirspor. Stadın korunmasını isteyen sporseverler, “Cebeci İnönü Stadı’nı, tarihinde yaşanmışlığı olan statları seviyoruz ve şehrin dışındaki arenaları istemiyoruz” diyerek sosyal medyada #Cebeciyesahipcik adında bir kampanya yürütüyor.
1 Yorum
Vahşi Kapitalizmin boyunduruğu altındaki rant paylaşımı ve dünyayı ele geçirme hırsının hızlı ve iyi araçlarından biri olan AVM’lerin yapımı için elden gelen herşey yapılıyor. Açık alanlar yokedilmiş, millet bir maç için 20-30 km. uzağa gitmiş kimin umurunda. Bozulan kent dokuları, yokedilen şehir hafızası ve bozulan silüetlerin yanısıra; bozulan maneviyatlar, kişilik kayıpları ve yokedilen geleceğimiz gözünü menfaat bürümüş kişiler tarafından hiç düşünülmüyor tamam da, bunlara destek olan safdiriklere ne oluyor bunu anlamak çok zor.. Allah (cc) akıl, fikir ve basiret versin. Amin.