Almanya'nın Düren kentinin doğusundaki şehir mezarlığı, artık önemli bir kamusal alan rolü üstleniyor.
Projeden önce mezarlıkta cenaze törenleri için bile bir alan bulunmuyordu. Yeni mezarlık ve Kafe Pavyonu ile insanlar bu üzücü olayda bir araya gelebilecekleri, beraber acı çekebildikleri, anılarını paylaşabildikleri, kayıplarını gömebildikleri bir mekana sahip oldular.
Alman firma, Martenson and Nagel Theissen Architects tarafından tasarlanan, Pavyonun giriş katı, nötr, yalın, kare şeklinde bir mimari plan sunuyor. Giriş katı birbirini bloke etmeden, iç içe geçmiş, 3 ayrı bölüme ayrılarak, 3 farklı servis bölümü için gereken çözümü sunuyor. Her biri ziyaretçiye açık olan bu 3 alan, prototip çatıları ve farklılaşan yükseklikleri ile bina genelinde bütünleştiğinde geniş bir yapı ortaya çıkartıyor.
Silindirik tonoz, tente biçiminde çatı, tüm ziyaretçi alanlarında bütüncül bir mekan olgusu yaratırken, parkın farklı manzaralarını algılama imkanı sunuyor. Binanın peyzaj ile kurduğu ilişki aynı zamanda her biri biririnden farklı olan cephelerden de okunabiliyor.
İskelet ve Malzeme
Binanın okunabilirliği ve biricikliği şüphessiz ki kullanılan malzemelerin sadeliğinden kaynaklanıyor. Güçlendirilmiş beton içerisine serpiştirilmiş, alplerden gelen beyaz mermer ile zeminde yaşayan bir sahil görünümü elde edilmiş.
Binanın yüksek tavanlı ve ahşap çatılı oluşu, havalandırma sisteminin kurgulanmasını kolaylaştırmış. Kerto* paneller ile döşenmiş çatının cephe ile buluşmasında yansıtıcı cam paneller kullanılmasıyla, mahremiyet korunmuş. Ayrıca camın bu yansıtıcı özelliği sayesinde, günün farklı saatlerinde, pavyonun, doğa ile bütünleşmesi sağlanmış. Akşam saatleri ise yansıma özelliği kaybolan cephelerden, binanın iç mekanı baskın hale gelmesiyle kendini hissetirmesi planlanmış. Binanın parlak gümüşümsü rengi ise, mezarlığı sembolize eden ağaçlandan esinlenerek verilmiş.
*KERTO® ileri tekniklerle kozalaklı ağaçtan imal edilen çok katlı ve yüksek mukavemetli bir ahşap yapı malzemesidir.