Bir Dizi Silindirik Tavan Penceresiyle Dikkat Çeken Mozole

Sthapotik, Bangladeş’te geleneksel İslami yapılara referans veren, bir dizi silindirik tavan penceresi ve tuğla kulelerden oluşan mozole tasarladı.

Proje, İslami mistisizmin kelime dağarcığını manevi olarak aktaran bir tasavvuf tarikatı olan Uwaisi Tarikatının “Pir”inin adına yapılmış bir dergah ve türbe olarak tasarlanmış. Farsça kapı anlamına gelen “Dargah”, saygıdeğer bir dini figürün mezarının bulunduğu ev olarak adlandırılıyor.

Shah Muhammed Mohshin Khan mozolesi olarak adlandırılan taretli tuğla hacim, yerel dini liderin ve ailesinin mezarlarını da barındıracak şekilde inşa edilmiş.

Dhaka merkezli ofis Sthapotik, bir avizenin görüntüsünden yola çıkarak mozolenin tepesini, havaya doğru uzanan silindirik çatı pencerelerinden oluşan bir tavanla süslemiş.

Ofisin esinlendiği temel konsept “dünyadaki önemli çalışmaları için ruhları cennetin ışığıyla kutsayan cennetin avizesini yapmak” olmuş.

Kare şeklinde bir plana sahip olan bina, her biri havalandırma için tepeye doğru delikler bulunan altı silindirik taret içeren dört duvardan oluşuyor.

Taretli duvarlar, bölgenin geleneksel mimarisine uygun olacak şekilde yakındaki bir tuğla üreticisinden alınan kırmızı tuğlalardan yapılmış.

Yapının köşesine giden bir patikadan ulaşılan mozole, su baskınlarını önlemek için yükseltilmiş bir tuğla kaide üzerine inşa edilmiş. Kaideye bir rampa ile bir dizi basamakla erişim sağlanmış.

İslami motiflerden ilham alan desenlerle yerel ustalar tarafından yapılmış demir parmaklıklar ve saclardan yapılmış dört kapı ile binanın her bir cephesinde giriş noktaları oluşturulmuş.

Mozolenin içerisinde aile için üç mezar, odanın ortasındaki kare şeklindeki beyaz mermer bir platform üzerinde yükselirken, projenin sahibi için dördüncü bir mezar yeri boş bırakılmış.

Çok kubbeli camileri taklit edecek şekilde tasarlanan, otuz altı dairesel açıklıktan oluşan bir ızgaraya sahip tavan ile iç mekana ışık sağlanmış.

Tavanın ortasındaki açıklıklardan on altısı, merkezi kaide üzerinde avizeyi andıran bir ışıklık düzenlemesi oluşturmak için boşluğa doğru uzatılmış.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın