Yamaikarashi Anaokulu, bir köy gibi işlev görecek şekilde tasarlandı.
Japonya’nın batı kıyısındaki bir liman kenti olan Niigata’da bulunan Yamaikarashi Anaokulu Takeru Shoji Architects Co. Ltd. tarafından net bir vizyonla tasarlanmış: ‘‘Doğayla doğal etkileşimi çocukların öğrenme ortamının özüne işlemek.”
Kıvrımlı bir yolun sonunda bir kum tepeciğinin üzerine tünemiş bu tek katlı ahşap bina, çocuklar için zengin ve geniş bir ortam yaratmak üzere tasarlanmış dinamik, karakterli bir alan sunuyor. Tasarım, çocuk bakımı konseptini kreş duvarlarının ötesine taşıyarak binayı, oyun alanını ve çevredeki köyü tek bir uyumlu ortamda birleştiriyor. Mimarlar, konsepti köyün çocukların gelişimine aktif olarak katkıda bulunduğu ve çocukların da köye bir canlılık getirdiği “karşılıklı bir ilişki” üzerine kurmayı amaçlamış.
Geliştirilen konsept: “köy gibi bir kreş yaratmak ve kreş gibi bir köy yetiştirmek”, böylece çocukların iç mekanlar, açık hava oyun alanları ve köy arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapmalarına olanak tanınıyor. Okul ayrıca köylüler için erişilebilir olacak şekilde tasarlanmış ve topluluk etkileşimi için bir yer görevi görüyor.
Arsa kısıtlamaları nedeniyle büyük ahsaplar taşınamamış, bu nedenle geniş alanlar yaratmak için daha küçük parçalardan yerinde ahşap kirişler birleştirilmiş. Bu kirişler, dönüşümlü tepe noktalarıyla, her odaya açık ve bağlantılı bir atmosfer sağlarken benzersiz ve etkileyici bir karakter kazandırıyor.
Köyün dar ve kıvrımlı sokakları anaokulu tasarımına kusursuz bir şekilde entegre edilmiş, binanın arka tarafına kadar uzanan dış koridorlar yaratılarak çocukların hala köyün bir parçası olduklarını hissetmeleri sağlanmış.
Anaokulunun ön tarafında bulunan çocuk bakımı destek ofisi ve teras alanı, çiftçi pazarları ve yemek kamyonları gibi toplum etkinliklerine ev sahipliği yaparak okulun faaliyetlerini köyün faaliyetleriyle harmanlıyor.
Binada ayrıca, sedir döşemenin altında yenilikçi zemin altı kliması ve ısı eşanjörleri bulunuyor; böylece, doğrudan hava akışı olmadan çocuklara konforlu bir ortam sağlanırken radyant ısıtma*, öğrenme ve oyun için ideal koşullar sağlıyor.
Mimarlara göre, açılıştan bu yana, okulun esnek düzeni farklı yaş gruplarındaki çocuklar arasında daha fazla etkileşimi teşvik etmiş. Çocuklar dışarıda daha fazla zaman geçirdikçe yaşlı vatandaşlar giderek daha fazla alanda yürüyüşe çıkıyor ve canlı oyun sahnelerinin tadını çıkarıyor. Anaokulunun tasarımı ayrıca ebeveynleri bırakma ve alma saatlerinde saçaklarının altında bağlantı kurmaya teşvik ederek topluluk ruhunu güçlendiriyor. Bu “belirsizce sınırlandırılmış anaokulu”, çocukların öğrenmesi ve oynaması için esnek, geniş bir ortam yaratma, tüm topluluğun ihtiyaçlarını karşılama ve köyde yeni bir yaşam biçimi besleme vizyonunu gerçekleştirmeye başlıyor.
*Radyant ısıtıcılar, geleneksel ısıtma yöntemleri olan konvansiyonel ısıtıcılardan farklı olarak hava molekülleri yerine doğrudan maddeyi ısıtır.