Arkitera Gezgini Elif Yılmaz bugün itibariyle yuvaya döndü. Amsterdam'ı karış karış gezen, gözlemlerini an itibariyle bizlerle paylaşan Elif bakalım geçtiğimiz hafta neler yaptı.
Biliyorsunuz Arkitera Seyahat Bursu kazananı Elif Yılmaz, Akıllı Şehir uygulamasını incelemek üzere iki hafta boyunca Amsterdam’daydı. Adım adım her deneyimini Twitter, Facebook ve Instagram hesaplarından bizlerle paylaşan Elif, ayrıca tüm gözlemlerini derlediği bir blog da tuttu.
Şimdi Elif’in Amsterdam gezisi sırasında edindiği biligilere gelin bir göz atalım.
Geçtiğimiz hafta Elif, dünyanın ilk akıllı stadyumu olması planlanan Amsterdam ArenA’da Ajax-FC Dordrecht maçını izleyerek stadyum hakkındaki gözlemlerini paylaştı. E tabi, amacı stadyumu incelemek olunca Elif’in durumu dışarıdan biraz ilginç görünmüş taraftarlara.
Amsterdam ArenA’nın akıllı bir stadyum haline getirilmesi için Amsterdam Smart City Platformu ile belediye ortak bir çalıma yürütüyor. Elif”in aktardığına göre stadın hemen yanındaki tren istasyonu ile olan bağlantısı iyi kurgulanmış, bu sebeple maç bittikten sonra stadyumun boşaltılması bir izdihama sebebiyet vermiyor. Onun dışında internet olanaklarının sağlanması, oldukça rüzgarlı olduğu bilinen bir kentte yeterince iyi yalıtımın yapılabilmiş olması da stadyumun diğer önemli özellikleri arasında. Türkiye’de stadyum mimarlığının oldukça sık konuşulduğu, eleştirildiği günlerde Elif sayesinde Amsterdam’dan yenilikçi bir örneği de görmüş olduk.
Elif, Amsterdam’da gezilmedik yer bırakmadı. Renzo Piano’nun tasarladığı NEMO Bilim Müzesi’nden, Toyo Ito imzalı Kantoorgebouw Ofis Binası’na kadar birçok önemli mimarlık yapısını rota haritasına ekledi. Ancak bunların içinde belki de “Ya Sonra?” temasına en uygun olanı Amsterdam Halk Kütüphanesi’ydi.
Barkod okuyucular ve kütüphane kartınızla istediğiniz şeyi alabiliyor sonra bu makinelere okutup geri iade edebiliyorsunuz.
Hollandalı mimar Jo Coenen tarafından 2007’de tasarlanan kütüphane aynı zamanda Hollanda’nın en iyi kütüphanesi seçilmiş. Güneş ışığından maksimum fayda sağlanan yapıda pencerelerde kullanılan solar paneller sayesinde de kütüphane, enerjisinin bir kısmını kendisi üretiyormuş. Mekanı “Kendinizi çok rahat hissettiğiniz inanılmaz bir veri merkezi” olarak niteleyen Elif, gerçek anlamda “halka açık” bir kütüphanenin nasıl olması gerektiğine dair güzel bir örnek paylaştı.
Elif’in yolculuğu sona erdi ancak bu seyahate dair tüm keyifli detayları öğrenmek için ARKIMEET 2014’te yapacağı sunuma bekleriz.