Biyofilik Ev: Freebooter

Freebooter, Amsterdam'daki Zeeburgereiland adasının merkezinde, her biri 120 metrekarelik iki dubleksten oluşan, Ij nehrine bakan küçük bir yapı.

“Doğanın derin ve temel bir parçasıyız, ama modern yaşamlarımızda bu bağlantıyı kaybettik. Stüdyomuz, hem yaşayanlara hem de çevreye saygılı, süreçte de ikisine de bağlı, ev ve şehir tasarımı öngörüyor. Freebooter buna bir cevaptır; çünkü biyofilik tasarımı, çevreye duyarlı yapının teknik yönleri ile organik ve doğal bir alanın kaliteli, yaşanmış deneyimi arasında denge kuran, yenilikçi tasarımın anahtarı olarak görüyoruz.”
Giacomo Garziano

GG-loop tarafından tasarlanan Freebooter, Amsterdam’daki Zeeburgereiland adasının merkezinde, her biri 120 metrekarelik iki dubleksten oluşan, Ij nehrine bakan küçük bir yapı.

Hollanda tarihine, geleneklerine ve kültürüne duyarlı olan proje, Hollanda’nın denizcilik tarihini başlangıç noktası olarak almış.

Böylece Freebooter, rüzgar, su ve yelkenle ilgili birçok referansla modern bir “karada gemi” olmuş.

Projenin adı, açık denizleri keşfetmek için denizci ekiplerini bir araya getiren, tarihsel bir figür olan “Freebooter”a atıfta bulunuyor.

Geminin gövdesi gibi binanın ana malzemeleri de ahşap, çelik ve camla sınırlı. Her dairenin kat planı, geminin yerleşim planına atıfta bulunarak organik ve serbest bir akışa sahip.

Freebooter’ın en önemli özelliklerinden biri ışık kullanımı. GG-loop, yapının panjurlarının en uygun şeklini ve konumunu sağlamak için yıl boyunca gün ışığı konusunda çalışma yapmış.

Sonucunda ortaya çıkan parametrik cephe, aynı anda uygun bir mahremiyet seviyesine izin verirken ışığın optimum şekilde dağıtılmasını sağlıyor.

Projenin strüktüründe, Cross Laminated Timber (CLT) ve çelik kullanılmış. Dört katlı yapının prefabrik olarak saha dışındaki inşaatı 3 hafta sürmüş.

Çağdaş tasarımda zanaatkarlığa önem veren, iki özel daireden oluşan bu bina, form ve işlevi, titizlikle tasarlanmış bir planla uyumlu hale getiriyor.

Evin planında, mekânların akışı ve organik çizgiler, günlük kullanım ve konut sakinlerinin tipik görevleri dikkatlice düşünülerek oluşturulmuş. Kısacası, ev, dinlenme ve yaşam için sağlıklı ve üretken bir yaşam alanı.

Binanın enerji tüketimi 0’a yakın. Bu sonuç, çatıdaki 24 güneş panelinin, yüksek performanslı duvar yalıtımının ve cam duvarların; düşük sıcaklıklı yerden ısıtma ve mekanik ve doğal havalandırma sisteminin birleşimi.

Etiketler

Bir yanıt yazın