Londra merkezli biyoteknoloji şirketi Modern Synthesis, geleneksel kumaşlara düşük karbonlu bir alternatif olarak kullanılabilecek, bakteriyel fermantasyondan bir biyomalzeme geliştirdi.
Geliştirilen biyomalzeme, şirketin Londra laboratuvarında, bakteriler tarafından üretilen hafif bir malzeme olan nanoselülozun yeni bir kumaş türü oluşturmak için bir iplik çerçevesinde büyütülmesiyle hayata geçirilmiş.
Oldukça benzersiz bir süreçten geçirilerek geliştirilen malzemenin ham maddesi meyve veya diğer tarımsal atıklardan elde ediliyor. Bakteriler bu şeker üzerinde büyüyor ve doğal olarak nanoselüloz üretiyor.
Şirketin ortağı tasarımcı Jen Keane, çok küçük olan bu nanoselüloz liflerin çelikten sekiz kat daha güçlü ve karbon kökenli çok sağlam liflerden oluşan bir malzeme olan Kevlar’dan daha sert olduğunun altını çiziyor.
Modern Synthesis, nanoselülozu naylon, yırtılmaz veya kaplanmış bir tekstile benzer görünen ancak dokunulduğunda selüloz veya kağıt gibi kuru ve sıcak hissettiren bir malzeme oluşturmak için bir iplik çerçevesinde büyütüyor.
Malzemeyi oluşturma süreci, çerçeve olarak farklı iplik türleri kullanılarak ayarlanabiliyor; bunlardan bazıları biyolojik olarak parçalanabilirken diğerleri selüloza benzer şekilde geri dönüştürülebiliyor.
Malzeme düzeyinde, bakterilerin bir araya gelme şekli veya içine konan lif miktarı değiştirilerek, kumaşın kalınlığını ve sertliği ayarlanabilirken, tekstil değiştirilerek doku ve yapı farklılaştırılabiliyor.
Jen Keane, biyomalzemenin boyanabilmesi ve farklı kaplamalar verilebilmesi nedeniyle geleneksel tekstillere çok yönlü bir alternatif olabileceğine inanıyor.
Üretilen malzeme geleneksel tekstillere göre “önemli ölçüde daha az” emisyon oluşturduğundan, bunun giyim endüstrisinin karbon etkisini en aza indirmeye yardımcı olabileceği düşünülüyor.
Biyomühendis Ben Reeve ile birlikte Modern Synthesis’i kurmadan önce birkaç yıl Adidas’ta çalışan Keane, daha önce bu tür bir biyomateryal kullanarak bir spor ayakkabı prototipi de tasarlamış.