Bodrum'da yapılan son 6 aylık arkeolojik kazılarda, farklı dönem ve tekniklerde kaya mezarları, kaya üzerinde tarihi bir figür ve Erken Tunç Dönemi'ne ait bulgular gün yüzüne çıkarıldı.
Gümüşlük Mahallesi Çukurbük Mevkii’ndeki kazılarda Erken Tunç Dönemi’ne ait olduğu belirtilen 15 “Pithos” mezar bulundu. Mezarların içindeki ölü hediyeleri, gözyaşı şişeleri gibi buluntular da korumaya alındı. Antik çağda genellikle sıvı ürünleri ve kuru tarım ürünlerini depolamakta kullanılan büyük küplere ‘Pithos’ ismi verildiği, ancak bunların büyük olanlarının mezar olarak kullanıldığının gördüğü kaydedildi.
Yine Gümüşlük’te Bizans dönemine ait “örgü tekne” tekniğiyle yapılmış bir mezar daha bulundu. Şalvarağa Tepesi’nde daha önce bulunan iki odalı ve soylu bir kişiye ait olduğu sanılan mezara yakın bir bölgede yapılan çevre düzenlemesi sırasında yeni bir kaya mezara daha ulaşıldı. Buranın nekropol alanı olabileceği yönünde izlere rastlandığı öğrenildi. Cenazelerin de anne karnındaki cenin pozisyonla defnedildiği belirtildi. İlçedeki kazıların bazılarının özel şahıs arazisinde yapıldığı, inşaat kazısı nedeniyle yapılan sondaj çalışmalarında bulunulan eserlerin ardından kurtarma kazılarının başladığı belirtildi.
İlçe Emniyet Müdürlüğü yanındaki arazideki kazılarda ise biri kırma çatı, biri oda mezar, diğerleri normal üstü kapaklı mezar olmak üzere Helenistik Dönem’e ait 10 mezar daha bulundu. Kurtarma kazısı devam eden alanda ulaşılan iskeletlerin antropologlar tarafından incelendiği belirtildi.
Yalıkavak Mahallesi’nde bir kaya üzerinde erkek figürü kabartmasına rastlandığı kaydedildi. Figürün etrafında yoğun şekilde moloz atıkları bulunduğu ifade edildi. Temizlik ve kurtarma kazısı sırasında tespit edilen kabartmada bereket tanrısı olduğu sanılan figürün elinde bir kadehle resmedildiği ve ilk belirlemelere göre 2600 yıllık olduğu kaydedildi. Kaya etrafındaki bulgulardan o çağlarda hamile kalamayan kadınların gelip dilek tutup, adak adadığı bir yer olabileceğinin düşüldüğü ifade edildi.