İstanbul ve Madrid'ten, kent odaklı kolektif projelere imza atan ekiplerin ortaklaştığı tandem projesi RE:Lab kapsamında yürütülen atölye çalışması, Kadıköy Boğa Meydanı'nı hiç olmadığı kadar "dostane" hale getirdi.
Geçtiğimiz günlerde atölye katılım çağrısını (bkz.) yayınladığımız “Boğada” atölyesinin sonuçları, yürümekten yorulan Bahariye gezginlerinin yüzünü güldürecek gibi. Açık çağrıya başvuran gönüllü katıımcılarla yapılan çalışma sonucu, Kadıköy’ün ünlü boğa heykelinin yanıbaşındaki küçük meydanda yeniden düzenlemeye gidildi ve ekstra oturma birimleri eklendi. Meydanı kullananlarla yapılan röportajlar sonucu elde edilen verilerin önemli bir girdi oluşturduğu atölye çalışması, ‘kente müdahalenin sivil ölçekte projelendirilmesi’ üzerine odaklanan RE:Lab kapsamında organize edildi. Proje kapsamında bugün yapılacak sunumun etkinliğinin linkini de şuraya bırakalım. TANDEM Türkiye’nin filizlendirdiği RE:Lab projesi ve “boğada” atölyesini Onur Atay kısaca şöyle anlattı:
TANDEM Türkiye, AB ülkeleri ve Türkiye arasında kültürel paylaşım ve ortaklıklar oluşturma üzerine kurgulanan, ECF, MitOst ve Anadolu Kültür tarafından desteklenmekte olan bir organizasyon olarak 2016’da dördüncü açık çağrısını gerçekleştirdi. Yapılan açık çağrıya verilen yanıt sonrasında 2016-2017 TANDEM Türkiye katılımcılarından olmaya hak kazanan Tasarım Atölyesi Kadıköy temsilcileri, 2016 Temmuz ayında Şirince Matematik Köyü’nde gerçekleştirilen tanışma toplantısında AB ve Türkiye’den katılım gösteren diğer kültür yöneticileriyle bir araya geldiler. AB ülkelerinden ve Türkiye’den karşılıklı birer kişi şeklindeki ikili ortaklık potansiyelleri üzerinden oluşturulan proje önerileri, buluşma sonrasında olgunlaştırılarak TANDEM koordinatörlerine iletildi.
TANDEM değerlendirme kurulunun kararı doğrultusunda TAK, Madrid merkezli Hablar en Arte adlı sanat ve kültür organizasyonuyla birlikte hazırlayarak sundukları “RE:Lab: Araştırma, Yerleştirme ve Mekansallaştırma” çalışmalarına yönelik proje desteği alma hakkı kazandı. Benzer şekilde diğer kurumlar tarafından oluşturulan 9 proje önerisi hakkında da destek kararı alındı.Eylül 2016’da gerçekleştirilen başlangıç toplantısı sonrasında projenin ön sunumu yapılarak bütçe ve organizasyon çalışmalarına başlandı. Bu aşamalar sırasında bir yandan da projenin karşılıklı fayda ve deneyim aktarımı odaklı ilerlemesine özen gösterildi. Bu doğrultuda RE:Lab projesini yürütmekte olan iki tarafın da karşılıklı İstanbul ve Madrid ziyaretleri, iki ülke ve şehir ölçeğinde bilgi ve kültür paylaşımını hızlandırdı.
Proje kapsamında ‘kente müdahalenin sivil ölçekte projelendirilmesi’ üzerine odaklanan proje yürütücüleri, bu alanda çalışmakta olan Madrid merkezli Todo por la Praxis ve İstanbul merkezli Herkes için Mimarlık, -trak Mimarlık ve Onaranlar Kulübü’nü projeye katarak Kadıköy merkezli bir atölye çalışması üzerine odaklandı. Atölye çalışması öncesinde Kanarya Adaları’nda gerçekleşen ‘Kolektif Mimarlık’ fuarına katılan Madrid ve İstanbul merkezli kolektifler, karşılıklı deneyim paylaşımı sürecinin ilk ayağını da gerçekleştirmiş oldu.
2017 Eylül ayı başında yapılan açık çağrı sonrasında katılım gösteren gönüllülerle birlikte, Todo por la Praxis’in yürütücülüğünde, Kadıköy Altıyol çevresinde bir atölye çalışması gerçekleştirildi. Bu çalışma, hem fiziksel mekanın vatandaş eliyle yeniden değerlendirilmesini, hem de kamu desteğiyle sivil inisiyatiflerin kente müdahalesini göz önüne sermeyi amaçlarken, iki farklı coğrafya arasındaki iletişimi de değerlendirme fırsatı yarattı. Sekiz gün süren proje boyunca katılımcılar Kadıköy Belediyesi atölyelerinde kaynak eğitimi ile basit montaj ve üretim teknikleri üzerine tecrübe edinirken, yürütücü kolektifler yardımıyla da bunları sahada uygulama fırsatı yakaladı. Proje, 24-28 Eylül 2017 tarihlerinde Ukrayna’nın Odesa şehrinde gerçekleştirilecek olan sempozyumda final sunuşunu gerçekleştirecek.