Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son padişah Vahdettin'in köşküne göz dikti...
Osmanlı’nın son padişahı Vahdettin’in kaldığı Vahdettin Köşkü “devlet konuk evi” olarak Çengelköy sırtlarında yeniden yükseldi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da bulunduğu zamanlarda çalışmalarının bir bölümünü yürütmek için ofis olarak kullanmak istediği İstanbul Boğazı’nın en güzel noktalarından biri olan köşkte Türkiye’ye gelecek yabancı devlet adamları da misafir edilecek.
Erdoğan helikopter pistinin de yer alacağı bölgede yabancı devlet adamlarıyla ikili görüşmeleri de yine burada yapacak. Erdoğan’ın bizzat ilgilendiği ve talimatlarıyla yönlendirdiği bu önemli proje için Bakanlar Kurulu özel karar çıkardı. Vahdettin Köşkü ve çevresindeki diğer köşkler Boğaz’da yeniden yükselirken Çengelköy’deki sahil trafiği yeniden planlandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan ve 19 gün önce Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına göre Çengelköy’deki trafik ışıkları kaldırılacak; Çengelköy’den Boğaziçi Köprüsü yönüne olan trafik tek yönlü akacak. Bakanlar Kurulu sahil şeridinde trafiğin tek yönlü akması için köşkün bulunduğu alandan Boğaziçi Köprüsü’ne kadar olan bölgede 4 bin metrekarelik arazinin “acele kamulaştırılmasını” kararlaştırdı. 6 ay önce Erdoğan’a yazılı soru önergesiyle,”Bu malikâneyi kendine mi yapıyorsun” diye soran CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran yanıt dahi alamamış. Oran, “Erdoğan’ın böyle bir hakkı yok. Bu köşkler kültürel mirastı. İmara açık bir yer değil orası. Türkiye Cumhuriyeti artık devlet gibi yönetilmiyor” sözleriyle tepki gösterdi.
Osmanlı’nın son padişahı Vahdettin’in adını taşıyan köşk, 2. Abdülhamit’in padişahlığı döneminde Fransız-Türk levanten Mimar Alexandre Vallaury’ye yaptırılmış. Soğan başlı kubbesiyle mimari açıdan nadir yapılar arasında gösterilen köşkün bulunduğu 60 dönümlük koru içinde küçük köşkler, bahçıvan evi ve sera da yer alıyormuş. Köşk 1984 yılında, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiş.
Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde korudaki köşkler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından restore edilmiş. Daha sonra restorasyon çalışmalarını inceleyen İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yıllar önce yapılan restorasyon sırasında köşklerin betonarme olarak yenilendiğini üzerinin de ahşap ile kaplandığını tespit etmiş ve tarihi yapıların yıkılıp aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesine karar vermiş.
Restorasyon geçiren ancak aslına uygun yapılmayan çalışmalar sonucu harap hale gelen ve aralarında Vahdettin Köşkü’nün de bulunduğu yapılar yaklaşık 3 yıl önce tamamen yıkılmış. Şimdi ise yeniden yapılan yapılar ve Osmanlı’nın son padişahı Vahdettin’in Boğaz manzaralı köşkü devlet büyüklerinin konaklayacağı ve yabancı devlet adamlarının konuk edileceği bir bölgeye dönüştürülüyor.