İkisi Çanakkale Boğazı'ndan, biri İzmit Körfezin'den olmak üzere Marmara Denizi'nin altından kablolarla geçirilecek üç enerji hattı İstanbul ve Trakya'nın elektriğini sağlayacak.700 milyon liralık maliyetli proje Türkiye'de bir ilk olacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı büyüyen nüfusuyla ve gelişmiş sanayisi ile İstanbul ve Trakya Bölgesi’nin elektrik ihtiyacının önümüzdeki dönem sıkıntıya girmemesi için kurulu elektrik üretim santrallerine ilave elektrik santralleri tesis ediyor. Bakanlık, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek bu santrallerde üretilen elektriği güvenli şekilde İstanbul ve Trakya’ya ulaştıracak yeni bir sistemi de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda ikisi Çanakkale Boğazı’ndan, biri İzmit Körfezi’nden olmak üzere deniz altı kablolarıyla bölgeye elektrik aktarımı sağlanacak. Üç projenin toplam 700 milyon liraya mal olması öngörülüyor. Enerji Bakanlığı, başta İstanbul Avrupa yakası olmak üzere Trakya’nın artan elektrik ihtiyacını karşılamak ve elektrik iletiminin güvenliğini artırmak amacıyla önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Bu kapsamda Güney Marmara Bölgesi’nde üretilecek elektrik, Çanakkale Boğazı ve İzmit Körfezi’nden deniz altı kablolarıyla İstanbul’un Avrupa yakasına ve Trakya’ya ulaştırılacak.
KALİTELİ HİZMET İÇİN
Proje Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Son verilere göre; Türkiye toplam elektrik tüketiminin yüzde 10’u İstanbul Avrupa yakasında; yüzde 13’ü ise Trakya bölgesinde gerçekleşiyor.Enerji Bakanı Taner Yıldız da gelişmiş sanayisi ve her geçen gün artan nüfusuyla İstanbul ve genel olarak Trakya Bölgesi’nin elektrik ihtiyacının, önlem alınmadığı takdirde karşılanamaz hale geleceğine dikkat çekerek, deniz altından geçirilecek kablolarla bölgeye elektrik iletiminin önemini vurguladı. ‘Bu ülkenin vatandaşları kaliteli hizmet almayı hak ediyor. Bizim de tüm çabamız, halkımızın hak ettiği hizmeti, kendilerine sunabilmek’ diyen Yıldız, ‘Hükümet olarak bütün çabamız; coğrafî şartlar ne olursa olsun; elektriği ve diğer enerji kaynaklarını, güvenli ve kaliteli bir şekilde tüm bölgelerimize ulaştırmaktır. Deniz altından geçirilecek kablolar vasıtasıyla İstanbul ve tüm Trakya’ya elektrik iletimi projesi de bu çabamızın ve hizmet anlayışımızın ürünüdür’ değerlendirmesi yaptı.
Projede ihalenin süreci devrede
Elektrik iletimi alanında büyük bir yenilik sayılan üç projeden Çanakkale Boğazı birinci geçiş projesinin ihale sürecinin başladığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çanakkale Boğazı birinci geçiş projesinin iki yıl içinde tamamlanacağını kaydetti. Bakan Yıldız, Çanakkale Boğazı ikinci geçiş ve İzmit Körfezi geçiş projelerinin ise 2013 yılı yatırım programına alınmasının planlandığını söyledi.
Yıldız projenin bölgede önemli bir ekonomik katkı yapacağının da altını çizdi. Türkiye’de bir ilk olarak bu projenin devreye alındığını hatırlatan Yıldız, proje ile aynı zamanda mesken ve iş şerlerinin de sistemle buluşacağını kaydetti
Avrupa ile ticaretimizi tırmandırır
Toplam 700 milyon liraya mâl olması planlanan bu üç projeyle birlikte, İzmit-İstanbul-Trakya bölgesinde kullanılan elektriğin kalitesinin de artacağını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; ‘Elektrik iletimi alanında gerçekleştirilecek bu proje hayata geçirildiğinde, Avrupa sistemi üzerinden yapılacak elektrik ticaretinin miktarı da artmış olacak’ şeklinde değerlendirmede bulundu.