Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Binası Atriyumunda Bir Enstalasyon: Leafall

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Binası Atriyumunda Bir Enstalasyon: Leafall

Leafall, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Binası'ndaki atriyuma konumlanan bir enstalasyon.

Fotoğraflar: Öner Demircan 

Bu enstalasyon, yürütücülüğünü Araştırma Görevlisi Ahmet Korkmaz’ın yaptığı “Parametrik Tasarım Workshop-Üretim” başlıklı workshopta, workshopa katılan mimarlık öğrencileri tarafından 5 mm çapında halat, 0,30 mm çapında misina, 1 mm kalınlığında 7×7 boyutlarında kesilmiş fotobloklar, sıvı silikon yapıştırıcı ve misina sabitleyici malzemeleri kullanılarak üretilmiştir.

Workshop’un amacı mimarlık öğrencilerine parametrik tasarım kavramını anlatmak ve parametrik tasarım/modelleme yazılımlarının yeteneklerini sergilemektir. Bu kapsamda önce konferans salonunda mimarlıkta parametrik tasarım kavramının ortaya çıkışı, parametrik tasarım kavramın tarihsel süreçteki dönüşümleri ve algoritma kavramının anlatıldığı bir sunum gerçekleştirilmiş, sunumun devamında Rhino-Grasshopper yazılımları kullanılarak enstalasyonun üretilmesi için algoritma geliştirilmiş yani bu enstalasyon parametrik olarak bilgisayar ortamında modellenmiştir.

Parametrik tasarım araçlarından biri olan Rhino-Grasshopper kullanılarak geliştirilen algoritma sayesinde enstalasyonun üretimi için elde edilmesi gereken verilerin organize bir veri seti halinde alınabilmesi ve enstalasyonun tasarımını oluşturan eğrisel yüzeylerde yapılan değişikliklerde parametrik tasarım araçlarındaki tasarım değişikliğine bağlı olarak dinamik bir şekilde değişen veri setleri öğrenciler tarafından gözlenmiştir. Öğrenciler sunum sonunda parametrik tasarım, hesaplamalı tasarım, algoritma, parametrik düşünce, parametrik tasarım araçlarının faydaları gibi kavramlarının neler olduklarını öğrenmişlerdir. Sunum tamamlandıktan sonra workshopa katılan öğrenciler ile birlikte üretime geçilmiştir.

3 metre uzunluk, 5 metre genişlik ve 6 metre yükseklik ölçülerindeki enstalasyonun Mimarlık Fakültesi Binasının atriumuna konumlandırılması ve üretimin gerçekleştirilebilmesi için binanın 1. Katındaki karşılıklı korkuluklara 25 cm aralıklarla bağlanan 5mm çapındaki halatlar(20 tane) ve aynı halatlara 25cm aralıklı şekilde bağlanan 0,30mm çapındaki misinalar ile gridal sistem oluşturacak bir kurgu geliştirilmiştir.

İlk adımda Grasshopper’da oluşturulan parametrik model sayesinde her bir misinada konumlanacak olan iki adet küpün (toplam 480 tane) her bir misina (20×12=240 tane) üzerine gelecek konumları tespit edilmiş siyah asetat kalemle işaretlenmiş ve misinalar halatların 25cm aralıklı daha önceden belirlenmiş yerlerine bağlanmıştır. Ana halatlar ve misinaların her biri bağlandıktan sonra ana halatların iki ucu başka bir halata bağlanarak alt kottan bağlanacak oldukları korkulukların olduğu kota taşınmıştır.

İkinci adımda 7x7cm ölçülerindeki daha önceden kesilmiş ve merkez noktalarında misinaların geçebileceği delikler bulunan fotoblok parçaları birleştirilerek toplam 480 adet küp üretilmiştir.

Son adımda ilk adımda elde edilen ana halatlar taşıma halatları ile alt kota indirilmiş ve her bir misinadaki işaretli 2 konuma misina sabitleyici ile küpler yerleştirilip tekrar üst kota çekilmiştir. Bu işlem her bir ana halat için tekrar edilerek tüm enstalasyon tamamlanmıştır.

Leafall ismi kelime anlamı olarak ele alındığında enstalasyonun bağlamına uygunluk göstermektedir. Çünkü Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Binası yaprak döken ağaçlardan oluşan bir ormanın içerisinde konumlanmaktadır. Enstalasyon bu yönüyle iç-dış ilişkisinde bir köprü görevi üstlenmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın