Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, tarihi bostanlarda 4 dönümlük alanın avan projede yapılaşmaya açık olmasıyla ilgili 'kamu yararı' açıklaması yaptı.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Yedikule’deki tarihi bostanlara ilişkin ilgili ortaya çıkan ‘üç farklı’ projeyle ilgili açıklama yaptı. Demir, Fatih Belediyesi’nin resmi sitelerinde yayımladıkları uygulama projesinin kendi hayalleri olduğunu, ancak bölgede kamulaştırma sorunu yaşadıkları için asıl uygulanacak projenin şantiye alanındaki tabelada ilan edilen uygulama planı olacağını söyledi.
Radikal dün manşetten duyurduğu haberinde Yedikule’deki bostanlarla ilgili üç projeyi gündeme getirmişti. Bunlardan biri Fatih Belediyesi’nin basına dağıttığı plan ve bilgi notlarıydı. Bunlarda bostanlarda 4 dönümlük arazi ‘park ve yeşil’ alan olarak görülüyordu. Şantiye alanındaki tabelayla ilan edilen ‘uygulama planı’ndaysa 4 dönümlük alan boştu.
Son olarak 2 Numaralı Koruma Kurulu’ndan geçirilen avan projedeyse 4 dönüm imara açık görünüyordu. Bu çelişkili durumla ilgili açıklama yapan Demir, şöyle konuştu: ”Sur dibinde insanların rahatça gezebileceği ve dinlenebileceği bir parkın yapılması için çalışmalara başladık ve hayalimizdeki projeyi 2009’da çizdikten sonra sitemizde yayımladık. Ancak kamulaştırma sorunu ortaya çıktığı için uygulama projesinde bostan alanının bir kısmı parka dahil edilmedi. Şu anda sitemizde yayımlanan değil, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ‘nce inşaat tabelasıyla ilan edilen park projesi uygulanıyor. Bizim sitemizde yayımladığımız proje belediyemizin hayalidir. Kamulaştırma işlemi bittiği takdirde bölgenin tamamı yeşil parka dahil edilecek. Dolayısıyla ortada üç değil sadece bir proje bulunuyor.”
Demir, avan projedeki yapılaşma ve alanın imara açılması ile ilgili de şunları söyledi: “Avan projede imara açıldığı görülen alanlar 29 Haziran 2009 tarihinde kamu adına ve kamu yararına koruma kurulunun onayıyla imara açıldı. Bölgenin sadece bir kısmı imara açılmış olup, imara açılan alanlarda ise çevresindeki tescilli binalara uygun yapılar yapılacak.” Öte yandan 2 Numaralı Yenileme Kurulu’ndan iki raportör alandaki tarihi yapıları tespit etmek için dün bostanda keşif yaptı. Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi ve Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi daha önce bostanlardaki kuyuların ‘Osmanlı tarım teknolojisini gösteren korunması gerekli yapılar’ olduğu gerekçesiyle tescili için dilekçe vermişti. 19. yüzyıl Ekrem Hakkı Ayverdi yayını İstanbul haritalarında görülen, üç taş örgü su kuyusu ve teraslama duvarları gezen raportörler raporu haftaya sunacak.