Brewhouse Apartments: Varşova’da bir Yeniden İşlevlendirme Projesi

Tarihi bir bira fabrikasından dinamik bakır cepheli bir apartman binasına dönüştürülen Brewhouse Apartments, Varşova'nın tam kalbindeki konumuyla şehrin dönüşümünün önemli bir sembolüdür.

Brewhouse Apartments, Polonya’nın başkentinin merkezinde, savaş sonrası dönemde Polonya’nın en büyük bira fabrikasının faaliyet gösterdiği bir alanda oluşturulan bir karma kullanım kompleksi. JEMS Architects Studio tarafından yürütülen bu proje yeniden işlevlendirmenin mimari yaratıcılıkla buluştuğu dikkate değer bir örnek. Proje, daha önce geliştirilmemiş 4,4 hektarlık bir alanda yer almakta olup, JEMS Architects Studio tarafından hazırlanan ticari, konut, iş ve rekreasyon alanlarını içeren daha geniş bir master planın parçasını oluşturuyor.

Yaklaşık 30 metrelik bu yeni apartman binası, eski fabrikanın bulunduğu yerde konumlanıyor. JEMS Architects ortağı Marek Moskal, tasarım sürecinde fabrikanın bir referans noktası olduğunu belirtiyor: “Yeni yapılar, fabrikanın güney tarafından içeri çekilmiş hatlarını, çatı formülünü ve dar yan cephe kısımlarını tekrar ediyor. Ayrıca, apartman binasının genişliği tarihi duvarların genişliğiyle eşleşiyor.”

Bina, kompleksin simgesi ve mekansal anlamda baskın öğesi olarak, en önemli dolaşım aksları ve kamusal alanların kesişim noktasında yer alıyor. Zemin katta işletmeler bulunurken, kompleksin ana kamusal alanlarını birbirine bağlayan ayna panellerden oluşan bir geçit de mevcuttur, bu da binaya kentsel bir karakter kazandırır. Çevredeki tüm alan, genel halkın kullanımına açıktır ve binanın yakınında üç farklı meydan bulunuyor.

Binanın çarpıcı modern cephesi, bakır renkli alüminyum ile kaplı açılır ve hareketli panellerden oluşuyor. Bina sakinleri, içeri giren gün ışığını kontrol etmek için duvarlarının ve pencerelerinin bir kısmını bu paneller ile kapatabiliyor. Bu hareketli elemanlar sayesinde, bina sakinlerinin panjurlarını nasıl ayarladıklarına bağlı olarak gün içinde cephe, ışık ve gölge oyunlarıyla canlılık kazanıyor. Panellerin arkasında duvarlar gri sıva ile kaplanarak, bakır-kırmızı mesh panellerin hareketinden kaynaklanan kompozisyonlar için nötr bir arka plan sağlanmış ve cephe kurgusuna müdahale edilmemiş oluyor.

Binada, stüdyo dairelerden çift katlı penthouse birimlere kadar değişen büyüklüklerde ve planlarda toplam 76 daire bulunuyor. Tüm dairelere erişim özenle tasarlanmış üç adet merdiven boşluğundan sağlanıyor.

Brewhouse Apartments, 2021 yılında çok aileli konut binaları kategorisinde SARP ödülünü, Varşova Cumhurbaşkanı’nın Grand Prix ödülünü ve TOP Building 2022 sıralamasında bir mansiyon ödülünü kazandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın