Bu da Yıkım Provokasyonu!

Antalya'da Kıbrısçık Deresi'nde yapımı planlanan baraj projesi için etüt çalışmasına gelen şirket çalışanlarının "karayolunu ve evleri kaldıracağız, ağaçları yıkacağız" sözleri üzerine biraraya gelen köylüler çalışmayı engelledi.

Türkiye günlerdir Taksim Gezi Parkı’nda başlayan yeşil öfkeyle sarsılırken Antalya’nın Kaş ilçesinde Kıbrısçık Deresi’nde yapımı planlanan baraj projesi için etüt çalışmasına gelen şirket çalışanları köylüleri çileden çıkarttı. 6 Haziran günü sabah saatlerinde Kemer köyüne gelen iki kişilik teknik ekibin, “karayolunu ve evleri kaldıracağız, ağaçları yıkacağız” sözleri üzerine biraraya gelen köylüler çalışmayı engellediler. Jandarma ve Kaymakamın devreye girmesiyle de bölgedeki teknik çalışma şimdilik durduruldu.

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kemer köyündeki Kıbrısçık Deresi’nde yapımı planlanan ‘Kaş-Kasaba Kıbrıs Barajı ve HES Projesi’nin yol rölekasyonu ölçümlerini yapmak için Perşembe günü sabah saatlerinde Kemer köyüne gelen Ankara merkezli ‘JEMAS Mühendislik Taahhüt ve Ticaret Ltd Şti’ adındaki yüklenici firma çalışanlarının sorumsuz tavırları köylüleri kızdırdı.

‘Köylüye haber verilmez, biz gelir yaparız!’
Bölgede çalışma yapılacağı konusunda kendilerine bilgi verilmediğini söyleyen köylülerden Kemer köyü azası Erdoğan Cüceoğlu, 6 Haziran Perşembe günü sabah saatlerinde köylerine gelen siyah bir cipin dikkatini çekmesi üzerine yanına gittiğini ve Seçkin Mumcu ve Osman Kutlu’dan oluşan teknik ekibe “hoş geldiniz” diyerek burada ne yaptıklarını sorduğunu dile getirdi. Teknik personelin kendisine “baraj için etüt çalışmasına geldik” yanıtını vermesi üzerine Muhtar ve köylülerin bu konuda daha önceden bilgilendirilmediğini söyleyen Cüceoğlu, kendisine “bu tür projelerde muhtara, azaya ve köylülere haber verilmez. Biz gelir yaparız” yanıtı verildiğini öne sürdü.

‘Bize bilgi verilmeden köyümüze kimseyi sokmayız’
Şirket çalışanlarının sorumsuzca yanıtı üzerine köylülerle bir araya gelerek çalışmayı engellediklerini anlatan Cüceoğlu, teknik ekibin ertesi günü jandarma eşliğinde çalışma yapmak için yeniden köye geldiğini ancak köylülerin kararlı tavrı sonucu çalışmanın yine engellendiğini belirterek “bize ilgili bakanlıktan bu konuda sağlıklı bir bilgi verilinceye kadar köyümüze hiç kimseyi sokmayız” diye konuştu.

Kaymakam tepki çeken çalışmayı durdurdu
Olay günü köy dışında bulunan Kemer Muhtarı Mustafa Sarısaltık ise, şirket çalışanlarının ısrarlı tutumlarının köylüyü gerdiğini belirterek Kaş Kaymakamlığı’na vekalet eden Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman’la görüşerek durumu aktardıklarını söyledi. Bunun üzerine olaya müdahale eden Demre Kaymakamı Karaman’ın çalışmaların durdurulmasını istediğini belirten Sarısaltık, şirketin çalışma belgelerinin de yetersiz olduğunun belirlendiğini öne sürdü.

‘Köyümüzün yok edilmesini istemiyoruz’
10 Haziran Pazartesi günü Kaş Kaymakamlığı’na köylülerin taleplerini ileteceklerini ve Kaymakam Selami Kapankaya’yı bölgeye davet edeceklerini anlatan Muhtar Sarısaltık, 2005 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilen Kıbrıs Çayı ve çevresinin baraj projesinden olumsuz etkileneceğini söyledi. Sarısaltık, tarihi geçmişi oldukça eskiye dayanan köylerinin baraj projesiyle yokedilmesine kesinlikle karşı olduklarının da altını çizdi.

‘Bu güzelliği yıkmak kanunda var mı?’
Kemer köylülerinden İrfan Sarısaltık da Kıbrıs Kanyonu ve çevresindeki doğal dokunun yaban hayatı için çok önemli olduğuna değinerek “etüt için gelenler karayolunu kaldıracağız, evleri ve ağaçları yıkacağız dediler. Böyle bir güzelliği yıkmak kanunda var mı bunu söylesinler. Biz yerimizden olmak istemiyoruz. Bunun için imza toplayıp yetkililere ileteceğiz” diye konuştu.

Köylüler ÇED toplantısını da engellemişti

Kemer köylüleri, 7 Şubat 2011 tarihinde ÇED toplantısı için bölgeye gelen HES yüklenici firması ve ilgili kamu yetkililerine de tepki göstermiş, toplantının yapılmamasını sağlamışlardı. İlgililer, köylülerin protestoları arasında toplantı alanını terk etmişlerdi.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın