Bu tarihi yıkmayalım!

İstanbul İl Özel İdaresi'nin, Kasımpaşa'daki Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası'nın yıkılıp yeniden yapılacağını açıklaması tarihçi ve çevrecilerin isyanına neden oldu.

Kararla ilgili tedirginlik, Milliyet yazarı Güngör Uras’ın kışlanın AVM yapılacağını dile getirmesinin ardından korkuya dönüştü .

İstanbul İl Özel İdaresi, 1883-1963 yıllarında dört-beş kez restorasyon yapılan fakat geçen zaman içinde yıpranan Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası yıkılıp yeniden inşa edileceğini, proje kapsamında, kışla içinde yer alan caminin de restore edileceğini açıkladı. 2013 sonunda tamamlanması planlanan kışla ve caminin yapımının 8 milyon 642 bin liraya mal olacağını bilgisini de iliştirerek. Halen askeri bölge statüsü nedeniyle kapısında askerlerin beklediği kışlanın içindeki caminin restorasyonu başlarken, kışlanın yıkılıp yapılması ve AVM iddialarıyla ilgili bekleyiş sürüyor. Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nda görevli er ve erbaşın yatakhane, yemekhane ve eğitim alanı olarak kullanılan kışlanın nisan ayı sonunda tamamen boşaltıldığı ortaya çıktı.

TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, tarihi kışlayla ilgili daha önce Deniz Kuvvetleri ve İBB’ye rapor sunduklarını söylüyor:
“Bu tür yapılar endüstri mirasıdır. Biz de Mimarlar Odası olarak bu yapıların müze ya da kültür-sanat amaçlı değerlendirilmesi, bu kışlanın da aynı amaçla yıkılmadan restore edilmesi gerektiğine ilişkin bir rapor sunmuştuk. Bu binalar, yıkılıp yeniden yapılmaları halinde mimari ve tarihsel özelliklerini yitirecek, kent dokusu da bundan zarar görecek.”

BAŞBAKAN DUR DEMEZSE, GİTTİ GİDER

Güngör Uras, Milliyet’teki köşesinden Başbakan’a şöyle seslendi:
“Lütfen, bir Kasımpaşalı olarak Cezayirli Gazi Hasan Paşa-Kalyoncu Kışlası’nın yıkılmasına izin vermeyiniz. Bu kışla Kasımpaşa’yı Kasımpaşa, İstanbul’u İstanbul yapan anıt binalardan biridir. 230 yıllık bu tarihi binayı yıkmak günah değil mi? Sayın Recep Tayyip Erdoğan ‘Dur’ demez ise, gitti gider.”

KIŞLANIN KİTABINI YAZAN ASKER

Tarihi kışlada 10 yıl görev yapan, tarihi binayla ilgili ‘Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa’ adında bir kitap yazan emekli astsubay Muzaffer Polat da yıkılıp, yeniden yapma projesine sert tepki gösteriyor. “Yıkıp, yeniden yapmak, oradaki tarihi yok etmek olur. İstanbul’un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet’in gizlice içeri soktuğu yedi sahabesi Bizanslılar tarafından yakalandı ve kelleleri kesildi. Bunlardan üçünün başının tarihi cami ve kışlanın altına gömüldüğüne inanıyorum.”

Etiketler

Bir yanıt yazın