Burj Khalifa’yı Çevreleyen 550 Metre Yüksekliğinde Bir Halka: Downtown Circle

Znera Space, Dubai’nin silüetini değiştirecek, Downtown Circle isminde radikal bir konsept proje yarattı.

Downtown Circle olarak bilinen proje Burj Khalifa’yı çevreleyecek 550 metre yüksekliğinde bir halka. Tasarımcılar, bunun etrafı çevrili siteler ve gökdelenlerdeki evlerin geleneksel fikirlerini sarsacağını umuyor. Projenin aynı zamanda sürdürülebilir ve kendi kendine yeterli olması amaçlanmış.

İddialı proje, genellikle sosyal sınırları ve çevresel sorunları araştırıp ele alan deneysel mimari odaklı Znera Space’in kurucu ortakları Najmus Chowdry ve Nils Remess tarafından hazırlanmış.

Downtown Circle beş seviyeden oluşuyor ve zemine gömülü beş nokta veya sütun üzerine oturuyor. Halkanın devasa açıklığı, katları dikey olarak birbirine bağlayan ve bağlantılı bir üç boyutlu kentsel yeşil eko-sistem yaratan Skypark adlı sürekli bir yeşil kuşak tarafından bir arada tutulan iki ana halkadan oluşacak.

Remess, “Hedeflerimizden biri tarımdı” diyor. “Genellikle şehirler tarımla başlar ve ardından şehirleşme ile devam eder. Günümüzde birçok büyük şehir daha fazla tarım alanını nasıl ekleyebilecekleri sorunu ile karşı karşıya. Bu konsepte eklemek istediğimiz yönlerden biri de bu: kendi kendine yeten bir şehir.”

Yapıya akciğer görevi gören Skypark’ta bataklıklar, şelaleler, tropikal bitki örtüsü ve çeşitli floralar da yer alacak. Plan ayrıca yağmur suyu toplama, güneş enerjisi ve kentsel ekosistemin bir parçası olarak havadaki karbonu depolayan ve kirleticileri filtreleyen bir sisteme sahip olacak.

Polonya merkezli görselleştirme stüdyosu Pictown ile ortaklaşa oluşturulan konsept ve çizimlerde, dış çevre halkasında bir tramvay fikri de yer alıyor. Saatte 100 kilometreye kadar hızla hareket eden yirmi geniş bölme, 360 derecelik şehir manzarası sunarken, Downtown Circle çevresinde yolcuları taşıyacak.

Şehir içinde kendi kendine sürdürülebilir bir şehir fikri, Suudi Arabistan’ın Neom kentindeki The Line mega projesine benziyor. Ancak Znera Space’in konsepti, alanın bol olduğu çölde inşa edilmesi planlanan The Line’dan farklı olarak mevcut bir şehrin dokusuna entegre olduğu için farklılık gösteriyor.

Chowdry ve Remess Downtown Circle’ı oluştururken kentsel yaşamın sosyal, ekonomik ve sürdürülebilir tüm yönlerini göz önünde bulundururken, mimaride nelerin mümkün olduğu tartışması onları da bir o kadar heyecanlandırıyor.

Suudi Arabistan’da Geleceğin Şehri: The Line

Etiketler

Bir yanıt yazın