Bursa`nın Yeni Adalet Kampüsü

Bursa'da yapılacak yeni Adalet kampüsü projesiyle ilgili Olay Gazetesi'nden Mustafa Özdal'ın yazısını aktarıyoruz:

İşte Bursa`nın yeni Adalet Kampüsü! 

Adeta yılan hikayesine dönen Bursa Adalet Kampüsü`nde sona gelindi. Daha doğrusu son nokta konuldu. Nitekim, yıllardır Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı`nın, Adalet Bakanlığı`na onaylatmaya çalıştığı Adalet Kampüsü`nun uygulama projesi çizildi ve birkaç ay sonra temel atılıyor. Biraz geç oldu ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Bursa`ya öyle bir Adalet Kampüsü inşa edilecek ki, Türkiye`de bir başka eşi yok, ayrıca Avrupa`nın da sayılı yapılarından biri olacak. Adalet Bakanlığı bu örnek yatırım için kesenin ağzını açtı. Yaklaşık 400 milyon, eski parayla 400 trilyonluk bir yapı inşa ediliyor. Üstelik maliyetin tümü Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. 

Özellikle yargı camiasına müjde kıvamındaki gelişme geçen hafta şekillendi… Nitekim, geçen cuma Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Namık Yılmaz ve projenin mimarı Hasan Sözüneri`nin katıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıda, mimar Sözüneri, Bursa Adalet Kampüsü`nün fotoğrafta gördüğünüz sunumunu yaptı. Müsteşar İpek, projeyi beğendi ve adliye mahkemesi binalarının olduğu ilk etabının ihalesinin yapılması için talimat verdi. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğum Meclis Adalet Komisyonu ve AKP Bursa Milletvekili Av. İsmail Aydın, yaz başlarında kampüse temel atacaklarını kaydederek, “Projenin bu kadar gecikmesindeki temel neden, Türkiye`ye örnek bir proje olmasından ileri geliyor. Bu kampüs hayata geçince, AB ülkelerine de örnek olacak. Çok kısa süre sonra ilk etabın ihalesini yapacak ve haziran-temmuz aylarında Bursa Adalet Kampüsü`nün temelini atacağız” dedi. 

Proje çizimi Bursa`nın tanınmış mimarlarından Hasan Sözüneri`nin elinden çıkan ve BUTTİM civarına yapılacak olan kampuste 23`er katlı 3 blok yükselecek. Bloklardan birini başsavcılık kullanacak. Diğer ikisini, ceza ve hukuk mahkemelerinin hakim, savcı ve yardımcı personeli kullanacak. Ve bu 3 bloğun hiçbirinde duruşma salonları olmayacak. 

Fotoğrafta gördüğünüz 4+1 katlı binalar, duruşma ve ön kabul salonları için kullanılacak. Mahkeme Yönetim Sistemi`ne göre yetkilendirilmiş ön bürolardan sadece vatandaş yararlanacak. Böylece vatandaş, üst katlara çıkmadan işini halledebilecek ve sıra beklemeyecek. Ayrıca, tüm binalarda yürüyen merdivenler olacak. 

Bursa Adalet Kampüsü`nün bir başka özelliği de, günümüz mimarisinde öne çıkan ve sürdürülebilir enerji verimliliğini amaçlayan binaların üzerindeki güneş panelleri ve yer kaynaklı ısı pompaları… Yer kaynaklı ısı pompaları, zemine çakılacak fore kazıklar sayesinde toprağın ısısını enerjiye dönüştürecek, güneş panelleri marifetiyle de enerji üretilecek. Yani hem havadan hem topraktan enerji elde edilecek. 
Böylece, Bursa Adalet Kampüsü`nun enerjisi, bu sistemden elde edilecek. Ayrıca, son teknolojiyle kurulacak sistem sayesinde enerji tüketimi de minimum düzeyde olacak. 

Projede çok önemli bir ayrıntı daha var. Binaların özelliğinden dolayı, hakimler ve savcılar birbirlerini sadece duruşma salonlarında görebilecek. Çünkü hakim ve savcıların girişleri ayrı kapılardan olacak, böylece istemedikleri sürece birbirleriyle görüşmeyecekler. 

Proje mimarı Sözüneri`den kampüsün detayları 

Bursa Adalet Kampüsü projesinin teknik detaylarını konuşmak için, dün sabah soluğu Hasan Sözüneri`nin mimarlık bürosunda aldık. 
Sözüneri öncelikle şunu vurguladı: 
“Kampüs, AB müktesebatına uyan ve ulusal yargı sistemimizin kurallarına göre dizayn edilmiş, çağdaş, çevreci, enerji verimliliği açısından sürdürülebilir kuralları ön planda tutan, yenilikçi ve adliye saraylarına örnek olabilecek bir yapıdır”. 
Sözüneri, kampüsün çağdaş çizgiler taşımasına rağmen, yerel ve tarihsel motifleri de yansıttığını şu sözlerle ifade etti: 
“Yerel ve tarihsel kimliğe uygun, ortak sosyal alanda Kozahan figürlerinin kullanıldığı, diğer binalardaysa geleneksel Bursa mimarisinin, taç kapıların ve Bursa motifleriyle bezenmiş cephe kaplamalarının kullanıldığı projeyi, Adalet Bakanlığı`nın ilgili dairelerinin öneri ve görüşleriyle tamamladık”. 
Peki, ilk etapta hangi yapı yükselecek? 
Sözüneri, ilk etabın 84 bin metrekare üzerine yükselecek adliye mahkemeleri binalarından ibaret olduğunu belirtiyor ve ihale hazırlıklarının son aşamaya geldiğini kaydediyor. 
Sözüneri son olarak, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve başta İsmail Aydın olmak üzere Bursa milletvekillerinin projede büyük destekleri olduğunu sözlerine ekledi. 

Kampüste hangi mahkemeler ve daireler olacak? 

Adalet Sarayında 

-10 Ağır Ceza Mahkemesi 
-2 Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi 
-35 Asliye Ceza Mahkemesi 
-2 Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi 
-7 Çocuk Mahkemesi 
-20 Sulh Ceza Mahkemesi 
-20 Asliye Hukuk Mahkemesi 
-2 Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi 
-20 Aile Mahkemesi 
-20 İş Mahkemesi 
-100 Sulh Hukuk Mahkemesi 
-20 Asliye Ticaret Mahkemesi 
-8 Tüketici Mahkemesi 
-3 Kadastro Mahkemesi 
-16 İcra Mahkemesi 
-1 Trafik Mahkemesi 
-3 İnfaz Hakimliği 
-1 Cumhuriyet Başsavcı Odası 
-14 Cumhuriyet Başsavcı Vekili Odası 
-151 Cumhuriyet Savcısı Odası bulunacak. 

Bölge Adliye Mahkemesinde 

-1 Bölge Adliye Cumhuriyet Başsavcı Odası 
-4 Cumhuriyet Başsavcı Vekili Odası 
-30 Ceza Dairesi 
-20 Hukuk Dairesi planlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın