Panel Mustafa Ilıcalı moderatörlüğünde Sırma Turgut, Ahmet Cengiz Yıldızcı, Tuncer Toprak, Ahmet Keşli'nin katılımıyla gerçekleşti.
Panel Mustafa Ilıcalı’nın konuşmasıyla başladı. İstanbul’un mevcut durumundan ve yoğunluktan bahseden Ilıcalı ulaşılma ilgili projelerden bahsedeceklerini açıklayarak sözü panelistlere bıraktı.
Sırma Turgut ulaşım planı ile imar planı üretim süreci örtüşmesinin öneminden bahsetti. Süreklilik, esneklik ve tutarlılığın ulaşım ana kararlarında bulunması gerektiğini söyledi. Kentsel ulaşım planlamasının 1940’lardan itibaren kısaca durumundan bahseden Turgut sürdürülebilirlik kavramının ulaşım konusundaki önemini vurguladı. Turgut köprülerin inşasından sonra yakın çevresindeki öngörülmeden şekildeki nüfus artışından bahsetti. Tercih edilen ve olması gerekenin plan kararlarına uygun bir yapılaşma olduğunu da sözlerine ekledi. Turgut, Sultanbeyli, Beykoz gibi ilçelerin 1980’ler ve 2000’lerdeki durumunun karşılaştırmasını görseller üzerinden yaptı. İstanbul için çok önemli bir alan olan kuzeyinin çok ciddi. Tehlikelerde karşılaşıyoruz olduğunu görüyoruz. Buradaki yatırımlarla beraber bölgenin tahribi tehlikesinine yazık ki uzak bir senaryo olmadığını da sözlerine ekledi. İstanbul’un kuzeyinde yapılacak her projenin aslında tüm kent için tehdit oluşturduğunu söyledi.
Sözü alan Ahmet Cengiz Yıldızcı kent içindeki ulaşım alanlarındaki peyzaj uygulamasından bahsetti. Örnekler üzerinden kent içi uygulamaların olumlu ve olumsuz özelliklerini aktardı. Kent mobilyalarının öneminden de bahsetti. Kentte yayaya saygıdan ziyade araca saygı olduğundan bahseden Yıldızcı, yaya ulaşımında ilgili örnekler gösterdi. Sözü alan Tuncer Toprak kent içi ulaşımda raylı sistemlerin öneminden bahsetti. 2050 yılında nüfusun %85’inin kentlerde yaşayacağını ve bu sebeple kent içi ulaşımın çok daha önemli bir hale geleceğini söyledi. Kent içi raylı sistemlerin kapasitesinden, hız ve düzensizliğinden ve güvenilirliğinden bahsederek bu özelliklerin bu sistemi başarılı kıldığını aktardı.
1 Yorum
Videoları izlemek mümkün olıcak mı ?