Mütekabiliyet yasası sadece konut satışını değil bu alandaki yabancı yatırımları da hızlandıracak.
Yasanın 2 ay içinde kesinlikle çıkacağını söyleyen Bakan Bayraktar, yabancı fonların da yasanın çıkmasını beklediklerimi söyledi. Yıllık 5-10 milyar dolarlık kaynak girişi sağlayacak mütekabiliyet yasasının bilinmeyen noktaları netleşti. Yasanın mimarı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yasanın ne zaman çıkacağı, sınırlamaların ne olacağı konusunda Bugün’ün sorularını yanıtladı. Bayraktar, Bakanlar Kurulu’nda taslak olarak ele alınan mütekabiliyetin artık yasa tasarısı haline geldiğini ve 1,5- 2 ay içinde (kesinlikle) çıkacağını söyledi. Bu açıklama yasanın çıkıp çıkmayacağını merak eden müteahitlerin konut satışlarını da şimdiden hızlandıracak.
Çok sayıda soran var
Mütekabiliyet yasasının sadece konut satışını değil, doğrudan yabancı sermaye yatırımını da artıracağını söyleyen Bayraktar, özellikle körfez bölgesinden yatırımcıların ve fonların kendisine yasanın ne zaman çıkacağını sorduğunu söyledi. Bayraktar, “Mütekabiliyet kesinlikle çıkacak. Biz istiyoruz ki yabancılar gelsin memleketimizden mülk alsın, arazi alsın, arsa alsın ev alsın, iş yeri alsın. Çünkü baktığımız zaman gelişmiş ülkelere Amerika bunu yapıyor Japonya bunu yapıyor Almanya bunu yapıyor, İspanya bunu yapıyor. Biz de artık modern dünya ile bütünleşmeliyiz. Bize de yabancı fonlar ve yatırımcılar gelip soruyor ne zaman çıkacak diye. Dünyaya baktığımız zaman yatırım için en uygun ve istikrarlı ülkelerden bir tanesi Türkiye. Bu bakımdan biz yabancıların şirket kurarak değil, gelip şahşi olarak bir gayrimenkul almasını istiyoruzî dedi.
Mütekabiliyetin şifreleri
Bakan Bayraktar mütekabiliyet yasasının ardından ev ve arazilerin nasıl satılacağı konusundaki ayrıntıları da açıkladı. Satışta bazı sınırlamaların olacağını belirten Bayraktar şöyle konuştu, “Bu satışların belli bir çerçevesi ve şartı olacak. Güvenlikli bölge ve stratejik bölge gibi şartlar. Yani bunları her taraftan satmayacağız. Satışlar devlet terbiyesi ve ciddiyetine, ülkemizin moral ve manevi değerlerine yakışır ve Türkiye’nin stratejik konumuna zarar vermeyecek ölçüde olacakî
Her ilde oranlar belirlendi
Mütekabiliyet yasasının yabancıya satışın önünü açmasıyla her isteyenin istediği kadar ev ve arazi alamayacağının altını çizen Bayraktar bazı sınırlamalar da getireceklerini söyledi. Bayraktar, “Satışlarda sınırlandırma da getirilecek. Belli bir oranın üzerinde yabancılara satış yapmayacağız. Her ilde ve ilçede ayrı ayrı oranlarımız olacak. Oranlar henüz netleşmedi ama Türkiye’nin kendi inkişafını bozacak oranlardan kaçınacağızî bilgisini verdi.
Tapuda otomasyon tamam
Yabancıya konut, arazi ve işyeri satışına ilişkin bürokrasinin de sadeleştiğini ve hızlandırıldığını kaydeden Bayraktar, tapu dairelerinde birtakım düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Bayraktar, yasa çıktıktan sonra yabancıların gelip çok basit bir şekilde gayrimenkul alabileceklerini, bu konuda tapu dairelerinde de ciddi çalışmalar yaptıklarını ve tabuların elektronik ortama alınmasını sağladıklarını da kaydet.
Kentsel dönüşümü kat mülkiyeti hızlandıracak
Kentsel dönüşümün önündeki en önemli engellerden birisi olan bir kişinin bile itirazı durumunda binanın yenilenmesini engelleyen mevcut yasanın değiştirileceğini söyleyen Bayraktar, “Kentsel dönüşümde bizim ana eksenimiz kişilerin kendilerinin gidip müteahhitle anlaşması şeklinde olacak. Biz onun önünü açacağız. Kat mülkiyeti kanununu onun için çıkarmaya çalışıyoruz. Biz çürük bina var ve oturanlar yıkılmasına izin vermiyorsa bu noktada devreye gireceğiz. En başaralı belediye başkanı hangisi ise biz kentsel dönüşümde önceliği o ilçeye vereceğizî dedi. Bayraktar, belediye başkanlarının başarı kriterlerini ise “Vatandaşı ikna etmek, oradaki yerin datalarını çıkarmak, çürük binaları tespit etmek, konumu ve mali yapıyı ortaya çıkarmak, işin sosyal ve sosjolojik altyapısını oluşturmakî olarak sıraladı.