Kent yönetiminde etkinliği artıracak sistem, trafik sinyalizasyonu ile mobese'yi de besleyecek. 400 Kilometrelik alt yapıyı hazırlayan büyükşehir, 2011 yılı sonuna kadar 1000 km uzunluğunda fiber optik kablo döşemeyi hedefliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, metropol alandaki iletişim ve koordinasyonda en gelişmiş teknolojileri kullanabilmek amacıyla başlattığı İzmirNET Projesi sayesinde, kenti dünyanın sayılı merkezleri arasına sokmayı hedefliyor. Proje, Türkiye’nin en büyük network ağları arasında yer alıyor ve kent içindeki MOBESE sisteminin de temel alt yapısını oluşturuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 sonuna kadar 1000 km. uzunluğunda fiber optik kablo döşenmesini hedefliyor.
MOBESE’YE ALTLIK
İzmirNET projesi, Trafik Sinyalizasyon Sistemi’nin geliştirilmesinden güvenlik ağı MOBESE sistemine, Coğrafi Bilgi Sistemi’nden kent terminallerine, İzmir’in kriz yönetiminden İZSU faturaları ve emlak vergilerinin ödenmesine kadar uzanan birçok kamu hizmetinde kullanılıyor. Yeni sistem sayesinde, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerin işbirliği ve koordinasyonunda etkinlik sağlanırken, kurum ve kuruluşları sanal ortamda anında bilgi paylaşımı yapabilecek, İzmir’in dünyaya açılan penceresi olacak.Sistem sayesinde halen, İzmir’in önemli 7 noktasından (Alsancak Gar, Basmane Meydanı, Çankaya Gazi Bulvarı, Konak Pier, Eşrefpaşa Hastanesi, Üçyol Metro, Kızılçullu), İzmir Metro güvenlik kameralarından (Üçyol, Konak, Çankaya, Basmane) ve Balçova MOBESE kameralarından Toros Afet Koordinasyon Merkezi’ne görüntü aktarımı İzmirNET üzerinden sağlanıyor. E-belediye, e-devlet, e-ticaret, e-sağlık, e-eğitim, e-araştırma, e-eğlence, dijital radyo-TV servisleri ile geniş alan bilgisayar ağları hizmeti, kablolu-kablosuz internet erişimi, sesli/görüntülü görüşme, telefon-video konferans ve GSM operatörlerine hızlı altyapı hizmetleri sağlayacak olan İzmirNET, kentteki Trafik Sinyalizasyon Sistemi’ni de besleyecek.
SİSTEMİN KAMUYA SAĞLAYACAĞI FAYDALAR
İzmir’deki belediyeler, üniversiteler, okullar ve diğer tüm kamu kuruluşları, bu proje sayesinde tek bir ortak ağın içinde olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeler arasındaki yazışmalar dahil, dijital ortamda bulunan tüm bilgilerin hızlı ve etkin bir biçimde paylaşabilmesi sağlanacak. Su faturalarının ve emlak vergilerinin ödenmesinden evrak takibi ve mezarlık bilgilerine ulaşmaya kadar vatandaş odaklı hizmetlerin hızlanması ve kurumlar arasında anında bilgi alışverişinin sağlanması mümkün olacak. Sistem halen 21 ilçe belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi arasında kullanıyor.
Afet yönetim ve kriz merkezi uygulamaları için de gerekli altyapıyı sağlayacak olan sistemin önümüzdeki süreçte Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne de ulaştırılıp sanayicilerin hizmetine sunulması planlanıyor.
KENT TERMİNALLERİ
Evinden ya da işyerinden internet erişim olanağı olmayan vatandaşların, kentin özellikle yoğun bölgelerinde yaygınlaştırılacak kent terminalleri aracılığıyla, kurumlarla ilgili elektronik işlemleri yapmaları sağlanacak. Kent terminalleri halen Konak Metro İstasyonu, Eşrefpaşa Hastanesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi binasında hizmet veriyor. Konak Vapur İskelesi’nde ve Büyükşehir Belediyesi Hemşehri İletişim Merkezi’nde başlatılan kablosuz internet hizmetinin, İzmirNET ile birlikte yaygınlaştırılması amaçlanıyor.Vatandaşların yoğun olarak bulunduğu iskele, metro istasyonu ve fuar alanı gibi yerlerde kapalı devre yayın yöntemiyle, yurttaşların kentle ilgili haberler, duyurular ve çeşitli etkinlikler etkin bir şekilde sürekli bilgilendirilmesi sağlanacak.
İZMİR “CANLI” YAYINDA
Konak Meydanı’nda yapılan çalışma ile halen Büyükşehir Belediyesi internet sitesi (www.izmir.bel.tr ) üzerinden gerçekleştirilen canlı yayınların ağı genişletilecek. İzmirNET’in yaygınlaşması ile kameraların sayısı artacak ve dünyanın her yerinden İzmir’in değişik bölgelerini “canlı” olarak izleme olanağı sağlanacak. Bu proje aynı zamanda, MOBESE ve benzeri projeler için gerekli alt yapıyı oluşturuyor.
KIRTASİYE ORTADAN KALKACAK
Trafik Sinyalizasyon Sistemi’ndeki gelişmeler ile kentlinin trafikte daha rahat seyahat etmesi, gideceği güzergah hakkında bilgilendirme panoları ve kamera görüntüleri ile önceden bilgilenmesi sağlanacak. Ulaşım Bilgi Sistemi’ndeki gelişmelerle, vatandaşlar duraklarda otobüs, güzergah ve saat hakkında bilgi alabilecek.
Coğrafi Bilgi Sistemi’ndeki gelişmelerle altyapı, kazı, ruhsat vb. işlemler tek bir noktada ve hızla yaptırılabilecek.
Büyükşehir ve bağlı belediyeler arası iletişim ve koordinasyona büyük hız getirilirken, vatandaş odaklı işlemler de aynı orantıda hız kazanacak, kırtasiye ortadan kalkacak. Muhtarlık Bilgi Sistemi’nde, muhtarların “e-muhtar” haline gelmesi ve vatandaşların birçok işlemi mahallesindeki muhtar ofisinde kolaylıkla yapması amaçlanıyor.
TÜRKİYE’DE BENZERİ YOK
İzmirNET, kablo uzunluğu yönüyle Türkiye’nin en büyük kamu yerel ağ projesi olarak dikkat çekiyor. İzmirNET projesinin altyapı uzunluğu 400 km.’ye, fiber optik kablo uzunluğu ise 200 km’ye ulaştı. İzmirNET projesinde 2011 yılı sonuna kadar 1000 km altyapı gerçekleştirilmesi planlanıyor.
SİSTEMİN ÇALIŞMA PRENSİBİ
İzmirNET projesi kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarından gelen talepler doğrultusunda, öncelikle tranşe (kazı) çalışması yapılarak altyapı hazır hale getiriliyor ve bağlantı yapılacak birime kablo çekiliyor. Daha sonra bağlantı yapılacak birime aktif cihazlar takılarak yetkileri belirleniyor. Belirlenen yetkiler dahilinde, kullanıcılar ihtiyacı olan verilere kolaylıkla ulaşabiliyor.