Antalya Bölge İdare Mahkemesi, Kaleiçi Kentsel ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde bulunan Kesik Minare'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce cami olarak restore edilmesi işleminde 'yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
KALEİÇİ’NDE bulunun Kesik Minare’nin tadilatı gündeme geldiğinde, Kent Konseyi’nin tüm kurulları ile bazı STK’lar cami yapılmasına karşı çıkmıştı. Kesik Minare’ye ilave olarak cami yapılmak konusunda Vakıflar Genel Müdürlüğü karar alınca, Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi, Vakıfların bu uygulamasını mahkemeye taşıdı. Söz konusu tarihi yapının cami olarak düzenlenmesine yönelik uygulamalarda sebep ve maksat yönünden hukuka uyarlılık görülmediğine kanaat getiren mahkeme, uygulanması halinde ileride telafisi güç ve imkansız zararlara yol açabileceği gerekçesiyle 12 Temmuz 2013 tarihinde oybirliğiyle işlemin yürütmesini durdurdu. Antalya Bölge İdare Mahkemesi, Kaleiçi Kentsel ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde bulunan Kesik Minare’nin Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce cami olarak restore edilmesi işleminde ‘yürütmenin durdurulmasına’ karar verdi. Söz konusu tarihi yapının cami olarak düzenlenmesine yönelik uygulamalarda sebep ve maksat yönünden hukuka uyarhlık görülmediğine kanaat getiren mahkeme, uygulanması halinde ileride telafisi güç ve imkansız zararlara yol açabileceği gerekçesiyle 12 Temmuz 2013 tarihinde oybirliğiyle işlemin yürütmesini durdurdu.
Kesik Minare’nin cami olarak düzenlenmesi projesine karşı dava açan Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası Antalya Şubeleri, söz konusu yapının turistik alanda bulunması ve yerleşik yaşamın çok az olması nedeniyle yapının müze olarak kullanımının gerek kültürel gerekse de ekonomik açıdan daha faydalı olacağını savunmuştu. Bölgede fiilen kullanılan 4 büyük cami ve 3 adet mescit bulunduğu, dolayısıyla Kesik Minare’nin cami olarak kullanımında kamu yararı bulunmadığını vurgulayan meslek odaları, işlemin uygulanması halinde yapının arkeolojik değerlerinde telafisi mümkün olmayacak zararlar oluşacağını belirtmişti.