Camiyi Kılıfına Uydurdular!

Kadıköy'de Feneryolu Mahallesindeki Kuyubaşı Fidanlığı'nın ağaçları 'külliye' projesi için söküldü, etrafı inşaat paravanlarıyla çevrelendi.

Fidanlık arazisinde bulunan kültür varlığı olarak tescilli tarihi Tuğlacıbaşı Hacı Mustafa Şevki Efendi Camii’nin hemen bitişiğine, bu caminin 4-5 kat büyüklüğünde dev bir cami daha inşa edilecek.
Tarihi camiye dev ‘külliye’ gölgesi Feneryolu’nun tek yeşil alanı olan Kuyubaşı Fidanlığı, ‘külliye’ projesi için yok edildi. Fidanlıkta bulunan 124 yıllık Hacı Mustafa Şevki Efendi Camii’nin hemen bitişiğine 4-5 kat büyüklükte dev bir cami daha yapılması 
planlanıyor. Mahalle halkı tedirgin ‘Nefes alacak alanımız kalmayacak.

BirGün’ün ulaştığı avan projeye göre; yeni inşa edilecek külliye, yaklaşık altı dönümlük olan fidanlık arazisini tamamen kaplıyor. Projede öğrenci yurdu, kütüphane, meşruta ve cami yer alıyor. Fidanlık arazisinin altına ise otopark yapılacak. Tescilli Hacı Mustafa Şevki Efendi Camii’nin bulunduğu arazide projenin gerçekleştirilebilmesi için istanbul 5 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alınması gerekiyor. Devasa boyutlardaki külliye projesi, tarihi caminin siluetini ve tarihi dokusunu tehdit ederken, bölge sakinleri mahallelerindeki tek yeşil alanlarını yitirmekle karşı karşıya kaldıkları için tedirgin. 

CAMİ KIBLEYE DÖNÜK SIĞMADI 

Fidanlık alanının dar diktörtgen şekilde olması nedeniyle külliye projesinde yer alan devasa boyuttaki cami kıbleye dönük olacak şekilde parsele sığmadı. Caminin boyutlarını küçülterek kıbleye döndürmek yerine, cami projede yer alan boyutlarıyla parsele sığsın diye, yapı yaklaşma mesafeleri asgari seviyeye indirildi, istanbul Büyüksehir Belediye Meclisi 14 Ocak 2011’de araziye inşa edilmesi planlanan yeni cami binasında ‘kamu yararı’ görerek, binanın kıbleye dönük konumlanabilmesi için ön bahçeden 5 m, yan ve arka bahçelerden 4 m olan yapı yaklaşma mesafelerini kaldırarak 1/1000 ölçekli planda değişikliğe gitti. Kadıköy Belediyesi imar Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, külliye projesi Kadıköy Belediyesi tarafından onaylandı ve Anıdar Kurulu’nun onayı için kurula gönderildi. 

TEK PARSELDE İKİ CAMİ

Mimarlar Odası Kadıköy Şube Başkanı Saltuk Yüceer, aynı parselde yan yana iki caminin olmasını eleştirdi. Yüceer, “Yeni yapılacak cami 1000 metrekare yer kaplayan tarihi camiye göre devasa bir cami olacak. Bu büyüklükteki camiyi, araziye kıbleye dönük yerleştiremedikleri için komşu mesafeleri yok saymayı tercih etmişler. İnşa edilecek caminin tarihi camiye belirli bir mesafede olması, onu etkilememesi lazım, ilk kez aynı parselde iki caminin yapıldığı bir uygulama görüyorum” dedi. Külliye projesiyle mahalledeki tek yeşil alan olan fidanlığın yok edildiğini belirten Yüceer, “Mahalle arasında araya sıkışmış bir parsele çevresiyle uyumsuz bir yapılaşma getiriliyor. Olası bir istanbul depreminde o bölgede yaşayan insanların sığınabileceği tek alan burası. Arazinin altına otopark yapılması da ekolojik açıdan son derece sakıncalı” dedi. Fidanlığa inşası planlanan külliyenin avan projesine göre araziye öğrenci yurdu, kütüphane, meşruta ve cami inşa edilecek. 

Etiketler

Bir yanıt yazın