Çanakkale Belediyesi'nin yıkılan eski binasının yerine yapılması planlanan Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi'nin temeli törenle atıldı.
Törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ile milletvekilleri Muharrem Erkek ve Bülent Öz, Vali Hamza Erkal, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Başkan Gökhan, 2002 yılında seçildiğinde kendisine devamlı, belediye binasının şehre yakışmadığının söylendiğini ancak Çanakkale’nin ve halkının çok daha acil ihtiyaçları olduğu için önce altyapı, çevre ve sosyal yatırımlara öncelik verdiğini söyledi. Bu yatırımların tamamlanmasının ardından çevreci ve çağdaş bir anlayışla yeni yeşil belediye binasını yapmak için harekete geçtiklerini belirten Gökhan, “Burada sadece bir bina değil, aynı zamanda bir de kamusal alan kazanacağız. Binanın önü bir meydan olacak ve burası kentin etkinlik alanı olacak. İçinde otoparkı da bulunacak. Sonuç itibariyle bulamadığımız için tarihi bir binayı belediye binası haline getiremedik ama çağdaş, yeni anlayışla örnek olacak bir binayı yapmak için harekete geçtik. Burada herkesin, ‘işte benim kentimin belediye binası’ diyeceği bir bina olacak. İnsanlar görmek ve incelemek için buralara gelecek.” şeklinde konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke ise birlik ve beraberlik mesajı vererek, “Gönül isterdi ki bugün burası renkli balonlarla şenlenebilseydi. Gönül isterdi ki siyah balonlara mahkum edilmeyelim ama umudumuz var, gücümüz var ve birlikteyiz. Onun için bugün temelini attığımız, hayatı içinde barındıran bu bina, Türkiye’nin yarınına dair çok önemli bir mesaj barındırıyor. Biz birlikteyiz, biz birlikteyiz ve biz birlikteyiz. Biz doğayı inkar etmeyen, doğayla yaşayan, birbirini inkar etmeyen, birlikte yaşamdan güç alan ve en önemlisi farklı akıntılarıyla farklı coğrafyaları birarada yaşayabilen Çanakkale’siyle buradan güç alan ve buradan ayağa kalkabilecek olan bir ülkeyiz. İşte 1 Kasım’da yaşanacak olan o farklılığın esasında inşasını ve temelini bugün burada attığımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi binasının temelini atmak için baret giydi. Necippaşa Camisi İmam Hatibi Bircan Göçen dua etti. Törene katılanlar, ellerini açarak duaya eşlik etti. Ardından düğmeye basılarak temele ilk harç döküldü.
Enerjisini güneş, rüzgar ve toprak gibi doğal kaynaklardan sağlayacak, enerji israfını engelleyecek ve bütün belediye birimlerini aynı çatı altında toplayacak olan Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi, aynı zamanda şehir meydanı olarak da düzenlendi. 2012 yılında düzenlenen Ulusal Mimari Proje Yarışması’yla elde edilen proje, Türkiye’de yarışma yoluyla seçilen ilk yeşil yerel yönetim binası olma özelliği taşıyor. Toplam 10 bin metrekarelik alan üzerinde 27 bin kapalı alana sahip bina iki bodrum, bir zemin ve üç normal kattan oluşuyor. Bodrum katlarda 162 arabalık 6 bin 500 metrekare otopark, 814 kişilik 598 metrekare çok amaçlı salon, 390 kişilik 410 metrekare nikah salonu, 356 metrekare medya ve birimlere ait arşiv bölmeleriyle giriş katında 290 metrekare meclis salonu, şehir meydanına açılan 404 metrekare sanat galerisi ve müdürlük ofisleri bulunuyor. Üst katlarda ise başkanlık makamı ve diğer müdürlük ofisleriyle 465 metrekare yemek salonu yer alıyor.