Tactus Design Workshop tarafından tasarlanan, henüz konsept aşamasındaki “Rain Catcher”, çatısında yağmur suyu toplayan ve filtreleyen bir konut projesi. Konutun kil bazlı toprak kullanılarak 3 boyutlu baskı yöntemi ile üretilmesi planlanıyor.
Tasarımcılar konsept aşamasındaki evin, Birleşik Krallık’taki ortalama yağış miktarı ile 6 kişiye yetecek kadar günde ortalama 95 litre su toplayacağını tahmin ediyor.
Londra merkezli tasarım ve mimarlık ofisi, prototip evin tasarımının üç yönlü olduğunu söylüyor:
Evin merkezi çekirdeği banyo ve mutfak için ayrılırken, evin geri kalanı ahşap/OSB bölmeler kullanılarak zaman içinde farklı kullanımlara göre uyarlanabiliyor. Bölücüler, sabit bir çekirdek etrafında yedi adede kadar oda oluşturmayı kolaylaştırıyor.
Rain Catcher’in pencerelerinin tümü, güneşten gelen enerjiyi kullanmak için şeffaf PV panellerle yapılmış ve döşeme için ise ahşap kullanılmış. Yalıtımda geri dönüştürülmüş veya doğal elyaf kullanılırken, çatısı karbon emisyonunu azaltabilecek geri dönüştürülmüş plastik kiremitlerden yapılmış. Çatıda filtrelenen su, yağmur suyu tanklarında depolanıyor ve ısı pompaları evi ısıtabiliyor. Ayrı bir rüzgar türbini elektrik sağlıyor.