17 Mart 2012 Cumartesi günü Yapı Kredi Bankacılık Üssü'nde gerçekleşen Yatırımcı Çalıştayı'nda "Yeni Çayırova Vizyon Planı" yatırımcılar ve kamu sektörü ile paylaşıldı.
Yatırımcı Buluşması, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Çayırova Kaymakamı Abdullah Selim Parlar, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, Ali Dumankaya ve Hakan Eren gibi sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleşti.
Kentsel Strateji tarafından hazırlanan Yeni Çayırova Vizyon Planı, A. Faruk Göksu ve Sıla Akalp tarafından katılımcılarla aktarıldı.
Çayırova’nın geleceğine yön vermeyi amaçlayan Çayırova Vizyon Planının 5 temel stratejisi: “Yeşil Üçgen, Yaşama ve Çalışma, Kenarlar, Odaklar ve Yerleşim Alanları”.
Geliştirilmesi hedeflenen 5 Vizyon Projesi ise: “Yeşil Vadi, Yeni Merkez, Yenilikçi Yapı, Yaşam Merkezi, Yukarı Mahalle”.
Kocaeli, İstanbul, Bursa altın üçgeninin merkezindeki Yeni Çayırova, Kocaeli ve Kartal yeni merkezlerinden çok daha büyük, yeni fırsatlar sunan bir alan olarak ortaya çıkıyor.
Bugün Sabiha Gökçen Havaalanı’na 8 dakikada ulaşılan Çayırova, Körfez Geçişi sonrasında Yalova’ya 16, Marmaray hattının çalışmasıyla, İstanbul’a 32 dakikalık mesafede olacak.
Amaç, 2023 yılına kadar 400.000 kişinin Çayırova’da yaşaması ve çalışması.
Yaklaşık 20 milyona hizmet eden sınırlar ötesi güç olan Çayırova’nın geleceği için paylaşıma dayalı ortak akıla ihtiyaç olduğu belirtildi.
Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, gelinen süreci ve hedeflerini şu şekilde özetledi:
“Hedefleri olmayan, işlerin akışına bırakıldığı bir kent; sağlıklı bir şekilde gelişmez, büyümez, tıkanır. Ekonomi işlemez. Değer üretmez. Kendini tüketmeye başlar. Sosyal ve kültürel doku yozlaşır. Mahalle yok olur. İnsanlar, varoşlarda, gecekondularda, var olmaya çalışır.
Türkiye’nin, Kocaeli’nin, Çayırova’nın hedefleri, stratejileri, geleceği, umutları, beklentileri vardır. Çayırova’yı 2023 Türkiye’sine hazırlıyor, Çayırova’nın 100 yıllık geleceğini tasarlıyoruz.
Hedeflerimizi gerçekleştirmek amacıyla, daha önce 10 farklı Çalıştay düzenledik. Çayırova’nın gelecek projeksiyonunu belirledik. Üniversitelerimizle, akademisyenlerle, şehir plancılarıyla, uzmanlarla aylar süren hummalı çalışmalar gerçekleştirdik. Konut ve turizm alanlarımızı, sanayi, tarım ve finans havzalarımızı, santim santim çalıştık. Gelecek Çalıştaylarımızda 6 stratejik hedef, 20 özel hedef ve 61 eylem planı oluşturduk. Çalışmalarımızı; hedeflerimizi ve eylem planlarımızı, artık adım adım safha safha uyguluyoruz. Son 10 yılda adeta yeniden kurulan Türkiye’ye paralel bir ritimle yürümeye, Çayırova’yı yükseltmeye çalışıyoruz. Bunun için daha fazla yatırıma, daha fazla iş olanaklarına, özel sektörümüzün, daha fazla katkısına ihtiyacımız var. Sahip olduğumuz potansiyeli bütün boyutlarıyla harekete geçirme irademiz var.
Çayırova ulaşım aksının merkezinde bir şehir:
1. İstanbul-Kocaeli-Bursa üçgeninin önemli bir parçası,
2. Kartal-Dilovası-Yalova üçgeninin üyesi,
3. Gebze-Darıca-Çayırova üçgeninin paydaşı…
Biz bu üç şehrimizin ürettiği zenginlikten daha fazla pay almak istiyor, paydaşı olduğumuz ilçelerle birlikte yeni ekonomiler üretmek için çalışıyoruz. Çayırova’yı sadece transit bir geçiş yolu, bir güzergah olmaktan çıkarıyoruz.
Çayırova, finans ve lojistik merkezi olmak için dünyanın en elverişli yerlerinden birine kurulmuş. Bu stratejik konumu değerlendirmek, Çayırova’yı ulusal ve uluslarası finans merkezlerinden biri haline dönüştürmek için irade koyuyoruz.
Birlikte alacağımız kararlar, birlikte atacağımız adımlar; ortak ideallere, ortak hedeflere dönüşecek, geleceğin Çayırovası’nda çok önemli bir kilometre taşı olacaktır.”