Çayyolu’nda orman alanının yapılaşmaması için mücadele eden ve konuyu yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Çayyolu Semt Meclisi sakinleri “Çayyolu rant yolu olmasın. Orman alanı yapılaşmaya açılmasın” diyerek basın açıklaması yaptı.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Çayyolu Semt Meclisi sakinleri Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin, Çayyolu’nda bulunan ve orman alanı olan 913 kadastro parseli yapılaşmaya açmasına karşı mücadeleye devam ediyor.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Çayyolu Semt Meclisi sakinleri orman alanının yapılaşmaya açılmasına karşı ormanda sabah yürüyüşü ve açıklama yaptı.
Etkinliğe Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu üyeleri Erhan Öncü, Mehmet Peker, Erdoğan Balcıoğlu ve Ahmet Demirtaş’ın yanı sıra çok sayıda Çayyolu sakini de katıldı.
Dört ayda ne değişti?
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:
“Ankara’da çok ciddi bir rant ölçeğiyle karşı karşıyayız bu alanda onlardan bir tanesi ” Mart ayından Nisan ayına kadar bu alanla ilgili 3 plan değişikliği kararı var. Nisan ayında Belediye Meclisi plan değişikliklerini iptal ediyor ve alan eski konumuna dönüyor. Ağustos ayında iptal ettiği plan değişikliğini yeniden onaylıyor. Nisan ile Ağustos ayında ne değişti de Belediye Meclisi fikrini değiştirdi. Bu talepte bulunanların nasıl bir ikna talepleri varsa belediye meclisi 4 ay önce reddettiği palan değişikliğini onaylıyor. 4 aylık süre tüm Türkiye’deki rant ilişkilerinin nasıl yürüdüğünü ve nasıl bir ikna yönteminin örneği. Meclis kararı yayınlandı. Hem burada oturan meslektaşlarımız hem Çayyolu Semt Meclisi bir dava sürecine girdik. H max serbest emsal 2 yüksekliğinde yapılar öngörülüyor. Burası ilk planlandığında kentin sayfiye yeri olarak planlanmış ve bütün alt yapısı buna göre kurulmuş kanalizasyonu yol, elektriği suyu. Bu süreç engellenmezse kenti tıkayacak. Kentle bağlantı yollarından Eskişehir yolu zaten tıkanmış. Biz de bu süreçte kamu yararına aykırı olması gerekçesiyle dava açıyoruz. Bugün Çayyolu sakinleriyle rant yoluna karşı yürüyeceğiz.”
Ankara’nın nefes almasını sağlayacak bir alan
”Çayyolu rant yolu olmasın” diyen semt sakinleri tüm Ankaralıları bu konuda duyarlı olmaya davet etti.
Semt sakinleri tepkilerini şöyle dile getirdi:
Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis’inin aldığı kararlar, Çayyolu’nda bulunan ve orman alanı olan 913 kadastro parselde plan değişikliği yapıldı. Bu Kentsel Dönüşüm Gelişim Planı alan sınırı içine dahil edilerek, orman alanı vasfından çıkartılarak konut ve park alanı olarak belirlendi. Yapılaşmaya açılmasını istemiyoruz. Ankara’nın nefes almasını sağlayacak, AOÇ yeşil alanlarıyla birleşen bir yer burası. Bunun üstünde doğal bitkiler badem ağaçları var. Kuş yuvaları var. Bu doğal ve yeşil alanların elimizden çıkmasını istemiyoruz. Eğer torunlarımıza iyi bir çevre bırakmak istiyorsak mücadele etmeliyiz.”