Venedik Mimarlık Bienali'ne ilk defa katılan, 1971'de kurulmuş taze bir devlet olan Birleşik Arap Emirlikleri sergisinde, küratörü Michele Bambling ile kısa bir söyleşi gerçeleştirdik.
Araştırma projesinin Adina Hempel ve tasarımın Marco Sosa öncülüğünde gerçekleştirildiği pavyonda Koolhaas’ın ‘çağrısı’ üzerine Arap Yarımadası’nın son 100 yılına odaklanılmış. Abosrbing Modernity’ temasına istinaden kurgulanan sergi, “Yerel”, “Altyapı” ve “1970” başlıkları altında farklı bölümlerden oluşuyor.
Herhangi bir bienaldeki, öylesine bir sergi olmaktan fazlası olmayı amaçlayan pavyon, 1970’lerde Arap Yarımadası’nda kurulan, Dubai, Abu Dhabi gibi dünyanın en hızlı dönüşen zengin liman kentlerinden oluşan bir ülkenin mimarlık kültürünün, bizim de çok yakından tanıdığımız önemli bir sorunsalını ele alıyor: Hafıza Yitimi.
Bu bağlamda BAE mimarlık tarihinde, unutulmuş, 1970’lerin başında ülkenin kuruluşu ve 1980 sonrası petrol zenginliği ile gerçekleşen rekor hızdaki kentsel dönüşüm arasına sıkışmış dönemin ön planda olması rastlantı değil. BAE pavyonu da, 14. Venedik Mimarlık Bienali’ndeki birçok pavyon gibi yanlızca mimarlar ve mimarileri değil, mimarlığı oluşturan bazılarının daha ikincil bazılarının ise temel olarak tanımlayacağı kavramlara yoğunlaşmış. Elements, Urban Context, Architecture ve Projections ana temaları arasında şekillenen sergi aslında Michele Bambling’in amaçladığı üzere kalıcı bir arşiv olabilecek şekilde kurgulanmış.
Bunun için 1970’lerden günümüze mimari üretimin birincil aktörleri mimar, mühendis gibi profesyoneller ve o yapılarda yaşamış, çalışmış olan insanlar ile, çeşitli paneller ve atölyeler düzenlenmiş. “BAE’de merkezi bir mimarlık arşivi yok ve olanlar da herkese açık değil. Bizim gerçekleştirdiğimiz bu çalışma BAE’nin ilk açık arşivi” şeklinde asıl amaçlarını anlatıyor Bambling. Bu şekilde 3 katmanlı olarak düzenlenmiş sergi mekanı. En alt katman BAE mimarlık kültürünün son 100 yılından çeşitli kesitlerden sunan ‘anı çekmeceleri’ ve içindeki mühendislik çizimlerinden, mercan resiflerine kadar farklı parçalardan oluşuyor. Bir üst katman 100 yıllık mimarlık tarihi çizelgesinde lineer bir tarih sunuyor. Son olarak da bunların arasında kullanıcılar ve profesyoneller ile yapılmış video söyleşileri izleyebiliyorsunuz.
BAE Pavyonu önümüzdeki 6 boyunca Arsenale’de ziyaretçilerini ağırlayacak.
2 yorum
Özüm tebrik ederim çok güzel haber olmuş. Zahmetlerine de değmiş, baksana 143 defa okunmuş 3 kez paylaşılmış! Her zaman yapmak lazım böyle özgün haberler, copy paste habere karşıyız sonuçta 🙂
BB niye öyle diyorsun?! Copy Paste haber olunca en azından ekşi sözlükte entry oluyor… 😛 Demek ki tartışma ortamını yaratmak için daha çok copy paste haber lazım…. 🙂