Betonlaşmaya yol açabilecek yeni düzenlemeler, aralarında Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca'nın da bulunduğu bir grup vatandaş tarafından 'Betonlaşmaya Hayır' yürüyüşü ile protesto edildi.
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinin nazım ve imar planı değişiklikleri, Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından onaylandı. Betonlaşmaya yol açabilecek yeni düzenlemeler, aralarında Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca’nın da bulunduğu bir grup vatandaş tarafından ‘Betonlaşmaya Hayır’ yürüyüşü ile protesto edildi.
Ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyen vatandaşlar, sık sık ‘Akyaka Yeşildir Yeşil Kalacak’, ‘Akyaka’da Betonlaşmaya İzin Vermeyeceğiz’, ‘Akyaka’da Özelleştirmeye Hayır’ şeklinde sloganlar attı.
Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın özelleştirme kapsamında bulunan ve mülkiyeti Hazine’ye ait Akyaka’daki 3841 nolu parsele ilişkin nazım ve imar planı uygulama değişikliklerini onayladığını açıkladı.
Onaylanan planlarla kamuya ait yeşil alan ve yolların azaltılarak, arsa alanlarının artırılacağına dikkat çeken Başkan Çalca, “Yapılan bu uygulama ile haksız bir kazanç ve rant elde edilecek.
Yapılacak uygulama ile arasa fiyatlarının hızla yükseldiği beldemizde sosyal sorunlar yaşanmasına neden olunacak. Bu plan değişiklikleri yüzünden doğa ve yeşil cenneti Akyakamız betonlaşmaya yüz tutacak. Belediye olarak biz ve Akyakalılar bu değişime karşı mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Başkan Çalca, yasada belirtilmesine karşın Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 60 günlük süre içinde Akyaka Belediye Başkanlığı’na her hangi bir görüş bildirmediğini belirterek, “Biz ikinci 60 gün içerisinde konuyu Akyaka’da yaşayanlar adına İdare Mahkemesi’ne götüreceğiz. Akyaka beldemiz meyilli bir arazide bulunuyor. Bu yüzden yüzde 30, yüzde 40 arasında bu arazide meyil var. Üst yoldan kot verilmesi demek su basman kotu belirlendiği zaman meyilli alanda arazimizin en düşük kot köşesinde iki kat daha bina demek” diye konuştu.
Kabul edilen planların hayata geçmesi ile beldenin yıllardır korunan mimari özelliklerinin de yok edileceğini savunan Çalca, “Yapılan plan değişiklikleri 2 kat daha ilave edilmesi demek. 7 katlı yapılarak izin veriliyor. Yapılan değişiklikler yıllardır özenle korunan Akyaka’nın mimari kimliğinin bozulmasına ve betonlaşmaya neden olacak. Bu karar böylesine önemli bir turizm beldesinde cinayettir”