Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Deprem Bölgesinin Son Durumuna Dair Açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede yapılan çalışmalara ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çalışmalarını sürdürüyor. Depremden etkilenen şehirlerde yapılan 76 bin afet konutu ve köy evi, geçtiğimiz şubat ayında hak sahiplerine teslim edilmişti. Bu yılın sonuna kadar 200 bin konutun teslim edileceğinin ve 2025 yılının son aylarına doğru da tüm depremzedelerin yeni yuvalarına kavuşacağı söylenmişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı afet konutları ve köy evlerinin yanı sıra depremden en çok etkilenen Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman’da şehir meydanlarının yapımını da sürdürüyor. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, depremden etkilenen şehirlerde inşa ve ihya çalışmalarını sürdüren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman’ın şehir meydanlarını da altyapısı ve üstyapısıyla yeniden inşa ediyor.

Bakan Mehmet Özhaseki yazılı açıklamasında, şehirlerin simge mekânı olan şehir meydanlarının yapımını hızla sürdürdüklerini, meydanlara açılan caddeleri de inşa ettiklerini belirtti. Deprem bölgesine yaptıkları ziyaretlerde il koordinasyon toplantıları gerçekleştirdiklerini vurguladı; toplantılara katılan il milletvekilleri, valiler, belediye başkanları, bilim insanları, mimar ve mühendislik odaları, sivil toplum kuruluşları, sosyologlar, psikologlar, muhtarlar, vatandaşlar, öğretmenler ve öğrencilerle bir araya geldiklerini belirtti. Fay hatlarının / fay kırıklarının olduğu yerlerde, sıvılaşmanın olduğu zeminlerde yapılaşmaya izin verilmeyeceğinin, dere yataklarının asla imara açılmayacağının ve mimarlık / mühendislik hizmetlerinde sıfır tolerans uyguladıklarının altını çizdi. Şehir meydanlarını yatay ve yöresel mimariye uygun olarak, mahalle kültürünün yaşatılacağı, güvenli, çevreci, enerji verimli ve Sıfır Atık uyumlu inşa ettiklerini vurguladı.

Kaynak

Etiketler

Bir yanıt yazın