Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın TÜBİTAK ile başlattığı Yerleşim Alanlarının Stratejik Gürültü Haritalarının Hazırlanması Projesi ile yerleşim alanlarının gürültü seviyeleri belirlenecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 Mart 2015 tarihinde TÜBİTAK ile imzaladığı Sözleşme çerçevesinde “Yerleşim Alanlarının Stratejik Gürültü Haritalarının Hazırlanması Projesi”ni başlattı. Proje ile illerdeki gürültü kirliliği belirlenerek, gerekli önemler alınacak. Devam eden diğer projelerle birlikte 2015 sonuna kadar 23 ilin gürültü haritası çıkarılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın TÜBİTAK ile başlattığı Yerleşim Alanlarının Stratejik Gürültü Haritalarının Hazırlanması Projesi ile yerleşim alanlarının gürültü seviyeleri belirlenecek. Aralık 2015 tarihi itibari ile tamamlanacak olan projenin açılış toplantısı, bugün ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılımı ile Ankara’da gerçekleştirildi.
Proje ile; “Adana, Gaziantep, Manisa, Kayseri, Samsun, Balıkesir, Kahramanmaraş, Sakarya, Eskişehir, Erzurum, Trabzon, Sivas, Adıyaman, Elazığ ve Mersin olmak üzere toplam 15 ilin şehirleşmiş alanları için stratejik gürültü haritaları, ilgili belediye başkanlıkları ile işbirliği ve koordinasyon içinde hazırlanacak.
Hazırlanan gürültü haritaları, sorunlu alanların belirlenmesinde ve kontrol tedbirlerini içeren eylem planlarının hazırlanmasında kullanılacak.
Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüttüğü Avrupa Birliği Projesi ile de İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Kocaeli yerleşim alanlarının stratejik gürültü haritaları hazırlama çalışmaları devam ediyor.
Antalya ve Malatya illerinin stratejik gürültü haritaları ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığının teknik desteği ile ilgili büyükşehir belediye başkanlıklarınca hazırlandı. Konya ilinin stratejik gürültü haritası hazırlanması çalışmaları da ilgili büyükşehir belediye başkanlığınca yürütülüyor.
2015 yılı sonu itibari ile 23 ilin stratejik gürültü haritası hazırlanmış olacak.
4 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” gereğince nüfusu 100.000’den fazla ve nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 1000 kişinin üstünde olan yerleşim alanları için gürültü haritalarının hazırlanması gerekiyor.