Chatillon Architectes’ten Bir Restorasyon Projesi: “Grande Nef De L’île-Des-Vannes”

1971 yılında Anatole Kopp, Lucien Metrich ve Pierre Chazanoff tarafından tasarlanan, eskime ve erişilebilirlik sorunları nedeniyle 2018 yılında kapatılan, tarihi Grande Nef De L'île-Des-Vannes binasını Chatillon Architectes yeniden hayata döndürdü.

Bina önce olimpik bir antrenman mekânı olarak hizmet verecek şekilde yenilendi ardından sürekli bir spor ve kültür merkezi olarak çağdaş ihtiyaçları karşılayacak şekilde yerel topluma geri kazandırıldı.

Yapı, ilk açıldığı yıllarda Paris’in en büyük mekanlarından biri olarak Pink Floyd, Led Zeppelin, Bruce Springsteen ve Queen gibi müzik sanatçılarının performanslarına ev sahipliği yapmış. Ayrıca, 1981 Erkekler Dünya B Hentbol Şampiyonası finalleri gibi uluslararası spor müsabakaları da burada düzenlenmiş. Bina, Fransız Komünist Partisi’nin birçok kongresine ev sahipliği yaparak önemli bir siyasi mekân haline de gelmiş. Paris’te bulunan bu bina, 2007 yılında Fransız Kültür Bakanlığı tarafından “Tarihi Anıt” olarak ilan edilmiş.

Paris Olimpiyat Oyunları kapsamında yapılan yenileme çalışmasıyle binanın kötü durumu ve erişilebilirlik ile enerji tüketimi sorunları gözden geçirilmiş. Orijinal binanın özelliklerine saygı gösterilerek, yeni çağdaş ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla modern çözümler ve son teknoloji tesisat sistemleri uygulanmış. Buna ek olarak, yapının teknik ve estetik bütünlüğü yeniden gözden geçirilmiş.

Benzersiz bir biçime sahip bina, spor mekanına duyusal bir deneyim sunan parabolik bir çatıya ve yarı saydam cephelere sahip. İç mekânda bir spor sahası ve farklı etkinlikler için 1.500 koltuk ve 4.500 ayakta misafir kapasitesine sahip bir tribün bulunuyor.

Orijinal projede gerçekleştirilen ana yeniliklerden biri cephe yenilemesi olduğundan bunun için yarı saydam polikarbonat kullanılmış. Böylece, yapının karakteristik estetiği ve iç mekandaki doğal ışığın eşsiz kalitesi korunurken verimlilik ve performansı artıran yeni bir çift katmanlı yalıtım kaplaması kurulmuş oldu.

Akustik ahşap panellerin entegrasyonu, son teknoloji bir spor zemini, orijinal aydınlatma armatürlerinin LED’e dönüştürülmesi, binanın 1970’lerin renklerini yansıtmak için dikkat çekici sarı tonunda yeni koltukların eklenmesi ve ziyaretçi konforunu artırmak amacıyla mevcut kemerlerin altına asılmış HVAC kanallarının eklenmesi önemli iyileştirmeler. Çatının yalıtımı, akustik performansını ve termal koşullarını iyileştirmek amacıyla sentetik bir membran ile güncellenmiş.

Paris Olimpiyat Oyunları’nın tamamlanmasının ardından yapı, Saint-Ouen-sur-Seine belediyesine spor ve topluluk programları için geri verilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın