İstanbul’da 3. havaalanı ve 3. köprü arasında arsa kapatan ünlü isimler, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne bağlı denetçiler tarafından araştırılıyor.
Hükümetin, gözde projeleri arasında yer alan 3. Köprü ile 3. Havalimanı arasındaki arsaların “köylülerden” çok ucuz bedellerle toplandığına yönelik iddialar Ankara’da bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Siyasetçi ve bürokratlar arasında akşamları düzenlenen “okey” ve “nargile” partilerinde, arsa kapatan ünlü işadamaları, bürokratlar ve siyasetçiler konuşuluyor. En ilginç olanı ise, söz konusu arsa kapatan kişiler arasında, hükümete yakın bir medya kuruluşunun yöneticilerinin de isimlerinin geçmesi oldu.
Dev projelerle ilgili “arsa kapatma” iddiasının hikâyesi şöyle:
17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında yapılan teknik takip, başka alanlardaki rüşvet çarkının da bir anlamda açığa çıkmasını sağladı. Özellikle, son dönemde dillerden düşmeyen, 3. Havalimanı ile 3. Köprü arasındaki arsaları belirli işadamı ve şirketler tarafından toplandığına yönelik önemli ipuçları elde edildi. Ve bu kapsamda, cumhuriyet savcılıklarına ve emniyet birimlerine, “arsaları baskılarla” ellerinden alınan köylülerden de çok sayıda şikâyet ve ihbar dilekçesi geldi. Dilekçelerde yer alan iddialar ile elde edilen bilgiler birleştirilerek, “arsa vurgunu” konusunda ayrı bir inceleme başlatıldı. Kulislerde söz konusu vurgunun, ayrı bir operasyon ile gerçekleştirilmesinin planlandığı konuşuluyor. Yargıda ve emniyette yapılan operasyonun, “arsa operasyonunu” da etkilediği iddia edildi.
İstanbul’daki “arsa vurgunu, siyasetçilerin ve bürokratların da bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Ankara’nın Çukurambar ve Bahçelievler semtlerindeki belirli kahvehanelerde düzenlenen okey partilerinde, arsa vurgununda yer alan siyasetçi ve bürokratların isimleri dillerden düşmüyor. Hatta konuyla ilgili olarak, Maliye Bakanlığı’na ve Hazine’ye de çok sayıda şikâyet geldiği Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne bağlık denetçilerin iddiaları araştırdığı konuşuluyor. Ancak, iddialarla ilgili raporun tamamlanamadığı öne sürülüyor.
Hükümetin gözde projeleri olan 3. Havalimanı ile 3. Köprü arasındaki arsaları alanlarla ilgili de birçok iddia ortaya atıldı. Söz konusu arsaları alan gerçek ve tüzel kişilerin başında, hükümete yakın bazı inşaat şirketlerinin isimleri sayılıyor. Arsa vurgunu dosyasında ismi geçen işadamlarının, birinci ve ikinci yolsuzluk ile rüşvet operasyonunda da ismi geçen şirketler ile işadamlarından oluşması dikkat çekti. Dosya ile ilgili ilginç bir iddia ise, arsa vurgunu içinde hükümete yakın bir gazetenin yöneticilerinin de bulunması oldu. Gazete yöneticisinin, yakınları aracılığı ile çok sayıda arsayı satın aldığı öne sürüldü. Teknik takiplerde, konuyla ilgili de bazı ipuçları elde edildiği öğrenildi.
Cemaate yakınlığı ile bilinen Bank Asya’yı batırma planı ile ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Buna göre, bankaya batırmak için mevduatlarını vadesinden önce bozduranların yaklaşık 30-50 milyon lira arasında bir kâr payından vazgeçtiği hesaplandı. Ankara da, bu zararı kimin ödeyeceği konuşuluyor. Bürokratların ise, kendilerini “nakite sıkıştık” diyerek savunduğu kulislerde konuşuluyor.
YOLSUZLUK ve rüşvet operasyonun ardından başlayan Maliye Bakanlığı’ndaki “görevden alma” depreminin” artçı şokları devam ediyor. Son 10 gün içinde görev yerleri değiştirilen bürokrat sayısı 20’ye ulaştı. Bürokratların büyük kısmı ise, bakanlıktan istifa etmeye hazırlanıyor.