Çin’de Doğanın İçinde Akışkan Bir Yapı: Longquan Dağı Gözlem Evi

Büro Ziyu Zhuang, Çin'in Chengdu kentindeki Longquan Dağı'da gözlem evi tasarladı.

Fotoğraflar: Schranimage

Yapı esas olarak zarif çatı strüktürüne ve bir gözetleme noktasına sahip. Longquan Dağı’nın tepesinde yer alan bu gözlem evi, Chengdu’nun panoramik manzarasını vurgularken bir restoran, çayevi, bar, yüzme havuzu gibi çeşitli mekanları barındırıyor. Bunun yanı sıra çatı kotunda bir gözlem terası bulunuyor.

4.200 metrekarelik bina, insan yapımı ve doğal formlar arasındaki etkileşimi teşvik etmek için yaratılan ölçeğiyle, çevredeki doğal manzaraya doğrudan yanıt verecek şekilde tasarlanmış.

Sonuç olarak dağın yükselen yüzeyinin bir parçası oldukları izlenimini yaratmak için tasarlanmış, çeşitli yüksekliklerde birbirine bağlanan dalgalı formlardan oluşan bir yapı ortaya çıkmış.

Bir dizi kolon, içerisinde restoran, çayevi ve sonsuzluk havuzu bulunan ana kütlenin kıvrımlı çatılarını destekliyor. Lojistik alanlar gibi diğer destekleyici işlevler ise ana kütlenin altında gizli olarak konumlanıyor.

Binanın akışkan formu, gerçekliğin değişken doğasına atıfta bulunan Uzak Doğu felsefesinden etkilenerek tasarlanmış.

Binanın girişi, çatının ikiye bölündüğü kütlenin merkezinde yer alıyor. Batı yönündeki sonsuzluk havuzu, gökyüzünün ve doğanın bir yansımasını mekan içerisinde doğal bir atmosfere çeviriyor.

Girişten avluya inen basamakları takip eden ziyaretçiler, bahçe havuzundan geçerek ormanın içine girebiliyor.

İki katlı olan restoran, çatı kabuğunun batı tarafının altına yerleştirilmiş ve dağın daha derinlerine uzanarak asma katında yemek ve gözlem alanını içeriyor.

Kafes sistem olan strüktür, yapının kesintisiz camlı cephesini yatayda bölerek iç ve dış mekanlar arasında doğrudan bir ilişki kuruyor.

Geniş çatı aynı zamanda ziyaretçilere erişilebilir bir gözlem platformu olarak hizmet ediyor. Farklı boyutlardaki doğal taşlardan oluşan bu yüzey sayesinde zamanla doğanın binayı çevreleyerek doğal çevresine daha da entegre olması amaçlanmış.

Yapının ana gövdesi için, grimsi tonları binanın çevreye daha iyi entegre olmasına yardımcı olduğunda GRC beton paneller seçilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın