Çin Seddi'nden dev saraylara, muazzam büyüklükteki mezarlara ev sahipliği yapan ülkenin dört bir yanını gökdelenler sardı.
Ülkede 2016 yılında 800 civarında gökdelen olacağı tahmin ediliyor.
Ülkenin ekonomik gelişimiyle paralel olarak son yıllarda hızlanan şehirleşme, görkemli gökdelen inşaatlarını hızlandırdı. Hong Kong 58 dev gökdelenle başı çekerken, Şanghay 51 gökdelenle ikinci sırada yer alıyor. Güneydeki Şıncın ise 46 gökdelenle üçüncü. Şanghay’da yayımlanan Doğunun Günlüğü gazetesi Dubai’de bulunan dünyanın en yüksek binası Burç El Halife’nin ardından ikinci sırada Tayvan’daki Taipei 101’in geldiğini, üçüncü sıradaysa Şanghay’daki Dünya Finans Merkezi’nin olduğunu belirtiyor.
200’den fazla yeni inşaat
Çin, dördüncü sırada bulunan Hong Kong’daki Uluslararası Ticaret Merkezi, sıralamaya yedinci sıradan giren Nancing’deki Zıfıng Finansal Kompleksi ve dokuzuncu sıradaki Guangcou’daki Uluslararası Finans Merkezi’yle ilk 10’da beş binaya sahip.
Ülkede sadece bu yıl 200’den fazla dev gökdelenin inşasına başlandı. Bu, ABD’deki gökdelenlerin sayısıyla eşit. Şanghay’da yayımlanan Gökdelen Dergisi de yayımladığı bir raporda 2016’da ülkede 800 civarında gökdelen olacağına dikkat çekmişti. Bazı uzmanlar dev gökdelenlerin inşasının dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de başta alan tasarrufu olarak görülebileceğini, ancak zamanla ülkenin imajıyla ilgili bir projeye dönüşüp dejenere olduğunu savunuyor.
Birçok uzman yüksek binaların alan tasarrufu sağladığını ancak bu tür binaların yüksek maliyetleri ve çevreye verebilecekleri zarar nedeniyle hükümetin projeleri onaylarken daha dikkatli olması gerektiğini ifade ediyor. Raporda ülkenin bir milyondan az nüfusu olan bazı şehirlerinin bile gökdelen projeleri aldığı belirtilirken, güneydeki Guangşi Cuang Özerk Bölgesi’ndeki Fangçınggang kentinin 528 metrelik bir gökdelen inşa etmeyi planladığından bahsediliyor.