Çin’de Özgürlüğü ve Çeşitliliği Kucaklayan Bir Okul Binası: Qingyijiang Road İlköğretim Okulu

Çin’de Özgürlüğü ve Çeşitliliği Kucaklayan Bir Okul Binası: Qingyijiang Road İlköğretim Okulu

Pekin merkezli mimarlık ofisi TAO tarafından Çin’in Deyang şehrinde tasarlanan Qingyijiang Road İlköğretim Okulu eşitliği, özgürlüğü ve çeşitliliği kucaklayan bir okul sistemi sağlamak üzere hayata geçirilmiş.

Yaklaşık 30.000 metrekarelik bir arsada yer alan okulun tasarımında yatay olarak yayılmış iki katlı öğretim bloğu ile alçak ve yüksek yoğunluklu bir yaklaşım benimsenmiş. Blok, birinci katta “platform” (fonksiyonel derslikler) ve ikinci katta “kulübeler” (standart derslikler) den oluşuyor.

54 derslik, her biri sosyalleşme ve etkinlikler için merkezinde bir avlu bulunan altı sınıf grubuna ayrılmış. Sınıflar ve avlular, öğretim bloğunda tek tip bir ızgara düzeni oluşturmak üzere ortak koridorlarla birbirine bağlanmış.

Ayrıca derslikler ile avlu arasındaki koridorlar, rüzgar ve yağmura karşı gölgeleme ve koruma sağlayan bir tampon alan görevi de görecek şekilde planlanmış. Yarı açık alanların olumsuz hava koşullarında öğrenciler için aktivite alanları sunması da düşünülmüş.

Mimarlar, yaşa ve farklı sınıflardaki öğrenme stillerine göre altı farklı çatı tipi tasarlamış. Farklı çatı tasarımları, doğal ışığı farklı şekillerde yakalayarak, rahatlatıcıdan ciddiye, canlıdan yoğuna uzanan zengin bir mekansal deneyimi sağlamak üzere hayata geçirilmiş.

Çatılar ritmik olarak düzenlenmiş ve okulun genel görünümü bir peri masalındaki kulübe kümelerinin görünümüne benzetilmiş.

Tasarlanan çelik yapı sistemi, yapım kolaylığı ve hızına yardımcı olan prefabrik bir montajla kolayca uygulanmış.

Çatıda titanyum-çinko kenet çatı sistemi kullanılmış ve tavan malzemesi olarak ses emilimi için delikli alçı levhalardan yararlanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın