Çin’de Ters Çevrilmiş Vadi Şeklinde Tasarlanmış Bir Sanat Merkezi

SpActrum Çin'in Hangzhou kentinde portre fotoğrafçılığı, sergiler ve performans sanatları ile moda etkinliklerine ev sahipliği yapan popüler sanat merkezi tasarladı.

Fotoğraflar: SFAP

Aslen bir gelinlik showroomu olan sanat merkezinin üst düzey iç mekanları, Pan Yan ve ortağı Li Zhen tarafından kurulan mimarlık ve tasarım ofisi SpActrum tarafından hayata geçirilmiş.

Sanat merkezinin bulunduğu alan önceden yüksek katlı bir ticari binanın en alt katında yer alan gömme yüzme havuzunu da içeren 712 metrekarelik bir spor salonuymuş.

Tasarım stüdyosu, mekanın doğası gereği sahip olduğu çoklu çatışmaların  farkındalığını koruyarak, M2 Sanat Merkezi’ni ifade eden ‘benzersiz ve cüretkar’ tasarım dilinin doğuşunu ve temelini oluşturan yaratıcı dönüşümleri ve çok yönlü tasarım müdahaleleriyle ‘uhrevi bir kutsallık’ ambiyansı oluşturmuş.

İlk engel, sanat merkezi için yeni işlevsel gereksinimlere uyarlanması gereken orijinal mekansallığın ortaya çıkmasıyla yaşanmış. Ofis bu noktada, fotoğrafçılık, moda sergileri, sanatsal etkinlikler ve sanat sergilerine ev sahipliği yapabilecek kapsamlı bir sanatsal alan tasarlamak için eski alanın potansiyel niteliklerini en üst düzeye çıkarmayı seçmiş.

Sanat merkezi girişinde asansör alanından ayrılan ziyaretçilerin dev siyah taşların yüzdüğü karanlık ve esrarengiz bir alana adım atması planlanmış. Ana salona girildiğinde eski havuzun bulunduğu alanda ters çevrilmiş bir vadi şeklinde tavana asılmış  kıvrılıp dönen bir yapı oluşturulmuş.

Mekândaki kısa basamaklar dikey kalırken, daha uzun olanlar “ayna benzeri diyagonaller” olarak tasarlanarak havuzun orijinal beton yapısını tamamlamış ve orijinal kenarlarından bazılarını açığa çıkarmış.

Merdivenlerin en yüksek noktasından şapka şeklindeki devasa mekâna çıkan ziyaretçilerin, tasarım ve mimari müdahalelerle kurgulanan ve bir sinema salonuna girme deneyimini anımsatan “fantastik” bir ana alana adım atmaları sağlanmış.

Cam takviyeli alçı (GRG) ve cam takviyeli plastik (GRP) şekillendirme teknikleri ile tüm kavisli yüzeylerin olanaklarından yararlanılmış ve beyaz mermer kullanımı ile klasik mimari yansıtılırken, ışık filmlerinin kapsamlı kullanımı ile sonsuz bir alan duygusu oluşturulmuş.

Ofis, geometrik manipülasyon yoluyla geometri ve duygu arasında bir bağlantı kurmayı hedefliyor. Sonuç olarak, konsantre ve derin bir ruhani deneyim sunan, aynı zamanda Hangzhou şehrine  çeşitli yeni fikirlerin, estetiğin ve sanatın iletilmesi ve tanıtılması için bir platform sağlayan bir mekan oluşturulmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın