Çin’deki Eski Petrol Siloları Kamusal Bir Parka Dönüştürüldü

AIM Architecture, Changzhou'daki eski petrol silolarını Cotton Park adlı, park ve oyun alanları içeren karma kullanımlı kamusal bir alana dönüştürdü.

3.000 yıldan fazla bir tarihe sahip olan Changzhou şehri, son yıllarda daha samimi bir şehir deneyimini benimseyen ve nicelikten çok niteliğe öncelik veren etkileyici bir destinasyona dönüştü.

Kentsel alanları artırma vizyonuyla örtüşen Cotton Park projesi, 4 atıl petrol silosunu yerel halkın toplanıp etkinlik düzenleyebileceği bir mekanlar dizisine dönüştürdü. “Amacımız, insanların toplanabileceği bir yer oluşturarak şehre yeni bir hayat katmak ve topluluk etkileşimini teşvik etmekti,” diyor AIM Architecture. “Aynı zamanda çeşitli kültürel etkinliklere ve toplantılara ev sahipliği yapabilen çok yönlü bir yer yaratmayı hedefledik ve böylece yerel deneyimi zenginleştirmeyi amaçladık,” diye ekliyorlar.

Dört siloyu birbirine bağlamak için merkezlerinden doğrudan bir yol açıldı. Böylece ziyaretçilere büyüleyici bir yolculuk sunuluyor ve her biri farklı programlara sahip dört siloyu keşfetmelerine olanak tanınıyor. Bu yol, silindirik formları birbirine bağlayan camlı koridorlar ve açık geçitlerden oluşuyor ve çevresindeki park ve oyun alanlarından da erişilebiliyor.

Siloların yüzeyinin kesilmesi sayesinde hem istenen görsel kompozisyonu sağlandı hem de yürüyüş yolunu kaplamak için kullanılacak malzeme elde edildi. Bu sebeple, ekstra malzeme ihtiyacı da azalmış oldu. Bu yol, park ile siloları birbirine bağlarken aynı zamanda tırmanma alanları ve teraslar gibi topluluk etkileşimini artıran kamusal mekanlar da sunuyor.

Her bir silo, farklı aktiviteler için özel olarak düzenlendi. İki silo içine ek olarak, rahat ve kontrol edilebilir bir iç iklim yaratmak için sera tarzında cam bir yapı eklendi. Ziyaretçiler bu sayede silonun güçlü iç mekan karakterini deneyimleyebilir oldu.

Siloların hepsi, çatıların merkezindeki büyük bir pencere ile aydınlatılıyor ve böylece gün boyunca hareket eden dramatik bir ışık oyunu oluşturuluyor.

Bir silo neredeyse hiç değiştirilmedi; hava koşullarından etkilenmiş paslı metal duvarları açıkta bırakıldı ve basamaklı kırmızı tuğla bir zeminle tamamlandı. AIM Architecture bu tasarım kararını “Işığın, yüksekliğin ve orijinal atmosferin kendi mucizesini yaratmasına izin vererek, insanların keyifle vakit geçirebileceği, parkın uzantısı bir alan oluşturduk,” ifadesiyle belirtiyor. Kırmızı tuğlaların tercih edilmesinin sebebi ise, bu tuğlaların tarih boyunca bölgedeki kanalda çelik teknelerle taşınmaları ve Çin’in hızlı yapılaşmasının bir sembolü olmaları olarak açıklanıyor.

Restorana dönüştürülen dördüncü silo da kırmızı tuğlalarla kaplandı. İki katlı restoranın merkezinde yer alan dairesel tuğla kaide, üst kata çıkan ahşap merdiveni destekliyor. Kavisli duvarlarda açılan yeni pencereler ise ziyaretçilere parkın manzarasını sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın