Çocuklara Doğayı Öğreten Kreş

Kanagawa, Atsugi'deki bir binanın ikinci katında yer alan kreş, okul öncesi eğitim fonksiyonları üzerinde uzmanlaşmış HIBINOSEKKEI + youji no shiro ekibi tarafından tasarlandı.

Atsugi ormanlarını tanımlayan birçok unsur, sekiz ana başlık altında gruplanarak iç mekana yansıtılmış ve çocukların kendi kendilerine oyunlar yaratıp, egzersiz yaparken oyuna konsantre olabilecekleri bir ortam oluşturulmuş.

1 – Adım İzleri: Kreş, birçok aşamayı içinde barındırıyor. Sınırlı bir alanda bile, aşamalı olarak çocukların egzersiz yapmalarına olanak tanınmış.

2 – Bina İçinde Bir Orman: Çocukların, kendilerini doğanın yeşili ile bir arada hissedebilmeleri için basamaklara çeşitli bitkiler yerleştirilmiş. Mevsim geçişlerinde çocuklar, bitkilerde filizlenme ve çiçek açma gibi küçük değişiklikleri burada inceleyebiliyor.

3 – Mağara Atölyesi: Atölye, çocukların çizime konsantre olabilmeleri için kendilerini izleyen yetişkinleri görmelerini engelleyen alçak duvarlarla çevrelenmiş. Ayırıcı panelin iç yüzüne çocukların çalışmalarını sergilemek, tebeşirle çizimler yapmak ve mıknatıslarla oynamak için bir kara tahta fonksiyonu kazandırılmış.

4 – Kaşifin Kütüphanesi: Atölyenin yanında bir kitaplık bulunuyor. Kitaplığın bir bölümü, bir akvaryuma ve bazı böcek kafeslerine ayrılmış. Canlılar ile ilgili resimli kitapların ve ansiklopedilerin bulunduğu kitaplıkta çocuklar, ilgi uyandırıcı bir teknik ile buradaki farklı canlılarla tanışıyorlar.

5 – Gizli Yol: Kaşif Kütüphanesi yanında bulundan dar bir koridorda, oyuncakların dizili olduğu bir raf bulunuyor. Bir yanı doğu cephesine bakan camlar ile tanımlanan bu koridorda çocuklar, sıcak güneş ışığını hissederek hayal dünyalarının derinliklerinde kayboluyor. Ayrıca bu bölümde, toprağı hissedebilmeleri ve bitki yetiştiriciliğini keşfedebilecekleri saksılar bulunuyor.

6 – Manzara Noktası: Çocukların, en yüksek basamağa çıkarken şehir manzarasını izleyebilecekleri bir tezgah vardır. Çocuklar tezgahın arkasındaki kitaplıktan resimli kitapları alıp burada okuyabilir, burada öğle yemeği yiyebilir, dışarıdaki trenleri ve insanları izleyebilir.

7 – Ayna Göleti: Tuvalet alanı ayna duvarlarla çevrilidir. Tuvaletler sınıfla iç içe olmasına rağmen, sınıftaki bitki kullanımı ile çocukların dikkatinin yeşil öğelere kayması sağlanmış ve herhangi bir baskı duygusu hissetmeleri önlenmiş. Bu ayna duvarlar çocukların çizim yapabileceği, yansımalarla yaratıcı oyunlar yaratabileceği bir yer sunmuş.

8 – Orman Restoran: Mutfak tezgahının yüksekliği, çocukların ne kadar yiyeceklerine karar vermeleri ve öğle yemeğini kendileri hazırlamaları için boylarına uygundur. Ayrıca tezgah üzerinden aşçı ile daha kolay iletişim kurabilirler, böylece çocukların besinlere olan ilgisi artırılabilir.

Bu sekiz nokta üzerinden kurgulanan kreş, çocukların oyunlarını ve öğrenme süreçlerini daha geniş bir ölçeğe ve pratiğe yayarak, zengin hayal dünyalarını daha da geliştirebilecekleri bir alan sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın