Çocuklardan İlham Alan Bir Kreş Ek Binası Tasarımı

Mjölk Architekti, Çek Cumhuriyeti'ndeki Jablonec nad Nisou'da tasarladığı kreş ek binasıyla Montessori'nin oyun ve kendi belirlediği aktivite yoluyla öğrenme ideallerini yerleştirmeyi amaçlıyor.

Jablonec nad Nisou kasabasında inşa edilen proje, Mjölk Architekti tarafından Projektový atelier David ile işbirliği içinde tasarlanmış. Mjölk Architekti‘nin kurucu ortağı Jan Mach, ek binayı tasarlarken anaokuluna ilişkin kendi hatıralarını ve bunun küçük bir çocuğun hayatında neyi temsil ettiğini dikkatle değerlendirmiş.

Tasarım ekibi, 20. yüzyılın başlarından kalma dört katlı büyük bir eski papaz evi olan orijinal binayı iyileştirerek bir ek bina eklemiş. Mimarlık ofisi ayrıca, eski ve yeni binaları saran, iki binayı birbirine bağlayan ve alt zemin seviyesinde kapalı bir park alanı oluşturan üst zemin kat seviyesinde bir açık hava oyun alanı yaratmış.

Ana binaya iki kat boyunca geçitlerle bağlanan Mjölk Architekti, ek binayı ana binanın oranlarını yansıtan ve sade, ultra minimal formuyla bir kontrast yaratan bir “basit prizma” olarak tasarlanmış. Blok benzeri form, çocukların boşlukta aşağı inmek için kullanabilecekleri paslanmaz çelik bir kaydırağın boru şeklindeki yapısı ve benzersiz bir oyun alanı yaratan ikinci katta çıkıntı yapan cam cepheli konsol kutusu dahil olmak üzere çeşitli çıkıntılarla noktalanıyor.

Binanın tepesinde, binanın hatlarını devam ettiren metal direkler çerçevesinde bir açık hava oyun alanı yer alıyor. Bu alanı çevreleyen paslanmaz çelik ağ, tüm ek binayı sarmak için uzatılmış.

İçeride, ana zemin kat alanının üzerinde yükselen merkezi bir boşluk, her biri bir öncekinden yarım kat yükselen bir dizi asma kat ile çevrilmiş. Düzen, çocuğun kendisi için doğru hissettiren ortama yerleştirilmesini sağlayarak, çocuk odaklı keşfi teşvik etmeyi amaçlıyor.

İç mekan malzeme paleti, her alana sıcak bir ışıltı veren sarı muşamba zeminle dengelenen ham beton duvarların yanı sıra dokunsallık hissi uyandıran huş ağacı unsurlara sahip. Merkezi boşluğu dolduran ve bu hacmi tanımlayan, biri gezegen halkalarına sahip olan farklı boyutlarda beyaz küre ışıklarından oluşan bir küme, bir takımyıldızın soyut bir versiyonunu yaratıyor ve birçok çocuğun uzaya duyduğu sonsuz hayranlıktan bahsediyor.

Benzer şekilde, başka bir oyun alanında, hem görerek hem de dokunarak öğrenmeyi teşvik etmek için doğrudan beton duvara kalıplanmış bir dünya haritası bulunuyor. Mach, kendileri için neyin en iyi olacağını düşündüklerini öğrenmek için küçük çocuklarına danışmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın