Çok Amaçlı II. Dünya Savaşı Sığınağı: St Pauli Sığınağı

Almanya'da Hamburg şehri Feldstrasse semtindeki II. Dünya Savaşı'ndan kalma devasa sığınak günümüzde gece kulübü, otel ve ofis olarak hizmet veriyor. Ayrıca üstünde bir çatı bahçesi de barındırıyor.

U3 Feldstraße’nin yanındaki devasa Hochbunker (kelimenin tam anlamıyla “yüksek sığınak”) gerçekten de kaçırılmayacak bir manzaraya sahip. II. Dünya Savaşı’ndan kalan uçaksavar sığınağı günümüzde, canlı müzik ve gece kulübü mekanları, bir tırmanma salonu, sanatçılar ve müzisyenler için ofis alanları gibi alanlara ev sahipliği yapıyor. Sığınağın zaman içinde kullanım şekli artmaya devam etmiş, çünkü artık en üst katlarında konut birimleri de bulunuyor.

Sığınağı Dönüştürmek

Temmuz 2024’te sığınağın çatısı halka da açıldı. Artık çok amaçlı spor, konser salonu, sergi alanları bulunan beş katlı bir otel ve restoran kompleksine ev sahipliği yapıyor. Ancak en belirgin özelliği, çok uzaktan bile gözüken yemyeşil bitki örtüsü.

Sığınak otelinin tepesinde, şehrin her yerine ve limana doğru büyüleyici manzaralar sunan bir kamusal bahçe bile bulunuyor.

Tarih: Hamburg’daki Sığınaklar:

Müttefik Kuvvetler tarafından 1940’ta Berlin’e yapılan hava saldırılarına yanıt olarak, Nazi rejimi Üçüncü Reich’ın her yerindeki şehirlere hava saldırısı sığınakları inşa etmek için derhal bir kararname yayınladı. U-Boot (denizaltı) ve petrol endüstrileri için merkezi bir konum olan Hamburg, bariz bir hedef olarak kabul edildi. II. Dünya Savaşı’nın sonunda Hamburg’da, diğer tüm Alman şehirlerinden daha fazla olacak şekilde, 1.051’den fazla sığınak vardı. Bugün, hala yaklaşık 650 sığınak var. Çoğu sığınak ya yer altında ya da konut binalarının arkasında saklı.

18.000 kişiyi barındırmak üzere tasarlanan sığınağın bebek arabası ve çocuklu kadınlar için özel, ekstra geniş bir girişi vardı. 1943 yazında Hamburg’a yapılan hava saldırıları sırasında, en az 25.000 kişi sığınakta barındı.

Savaşın İzleri “Yeşil” ile Siliniyor

Etiketler

Bir yanıt yazın