Coop Himmelb(l)au, Avusturya Hainburg'da inşa ettiği Martin Luther Kilisesi ile alışılmış 17. yüzyıl kilisesi tasarımının dışına çıkıyor.
Tamamlanması 3 yıl süren bu gösterişli dini yapının iç mekanı, Hristiyanlık’taki Üçleme’ye atıfta bulunarak çatıda açılan üç büyük pencere sayesinde tamamiyle gün ışığı ile aydınlanıyor.
İç mekan, dua salonu, toplanma salonu ve yardımcı tesisler olmak üzere 3 bölüme ayrılmış.
Ana cadde üzerindeki protestan kilisesinin kıvrımlı yapısı ve zigzag camlı cephesi ziyaretçilerini dua salonuna yönlendiriyor. Mekanın samimiyeti, cam cephenin arkasında bulunan sembolik bir ahşap duvar ile korunuyor.
Ziyaretçiler, dua salonundan cam çatılı çocuk bölümüne ve vaftiz bölümüne ulaşabiliyor. Bunların arkasında ise toplanma salonu yer alıyor. Bu iki salonun arasında yer alan katlanabilen geniş kapılar bu mekansal diziyi birbirine bağlıyor.
İki salonun yanında konumlanan üçüncü binada ise kilise eşyaları muhafaza odası, papaz odası, küçük bir mutfak ve ek mekanlar yer alıyor.
Engelli dostu tasarımda binadan bahçeye geçişi sağlayan bir rampa bulunuyor. Girişte yükselen, heykeli andıran bir çan kulesi ise tasarımın dördüncü yapısını oluşturuyor.
4 yorum
çan kulesi, kullanılmadığı halde yine var. kulenin tepesindeki ve apsisteki haçla içerdeki sıralar kalksa, modern bir cami olmaz mı bundan? olmalı mı?
Bir de kuledeki çan. Sahiden olur 🙂
Bizde ki bilhassa İstanbulda ki cami kullanılamazken elin kilisesine gözü dikmek niye?
Sadece tasarımına göz diktik aslında.